2018. november 16., péntek - Ödön
Keresés a tartalomban
ItthonÓvodai továbbképző program a cukorbeteg gyerekekért

Óvodai továbbképző program a cukorbeteg gyerekekért


Cukorbeteg gyerekek óvodai gondozására felkészítő ingyenes továbbképzőprogramot indít óvodapedagógusok számára az Egy Csepp Figyelem Alapítvány.

ovoda

Képünk illusztráció!


Az oktatási napon diabetológus szakorvos, dietetikus és diabetológiai szakasszisztensek ismertetik egy cukorbeteg mintanapját, mintaétrendjét, emellett többek között szituációs gyakorlat, vészhelyzetek elhárítása, a használati eszközök megismertetése is szerepel a tanítási programban. Az oktatóanyag az alapítvány online felületein is elérhető lesz.


A Belevalók című továbbképzőprogram első állomása október 17-én Kecskemét, ahol az Egy Csepp Figyelem Alapítvány partnere a Kaméleon Olvasóklub. Az olvasást népszerűsítő programról a diabétesz továbbképzést megelőzően szakemberek tartanak előadást - közölte az alapítvány hétfőn az MTI-vel.


Magyarországon mintegy 5000, 18 év alatti cukorbeteg gyermek él, akik egész életükben inzulinadásra szorulnak. A napi többszöri vércukormérés, inzulinbeadás, megfelelő étrend, kötött napirend betartása nehézséget okoz számukra.


Az alapítványhoz érkezett visszajelzések szerint több intézmény is akad, ahol eddig a cukorbeteg gyerekeket elutasították az óvodai beiratkozáskor. 2014 szeptemberétől azonban életbe lép az a törvény, amely szerint kötelező a 3 éves - köztük a cukorbeteg - gyerekek felvétele az óvodába. Az alapítvány szakértői egyetértenek abban, hogy az alapvető ismeretek megszerzéséhez egy félnapos, a cukorbetegséggel kapcsolatos szakmai előadásokra és gyakorlati bemutatókra épülő továbbképzés elegendő. Az óvónőképzésben erre hivatalos program nincs.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

2013-10-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite