2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeŐze Lajos-emlékkiállítást nyitottak Mohorán

Őze Lajos-emlékkiállítást nyitottak Mohorán


Őze Lajos-emlékkiállítást nyitottak Mohorán, a Tolnay Klári Emlékházban vasárnap. A rendezvény vendége volt Törőcsik Mari és Lázár Kati színművész, Őze Áron, Őze Lajos kisebbik, színész-rendező fia, Csík János népzenész és Valachi Anna, Őze Lajos életrajzi könyvének szerzője.

ozelajosemlekkiallitasmohoran

Lázár Kati Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, Őze Áron Jászai Mari-díjas színész és rendező, Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és Őze Ildikó, Őze Lajos özvegye (b-j) Őze Lajos Kossuth-díjas színművész Bóvlit nem árulok című emlékkiállításán a Tolnay Klári Emlékházban Mohorán. MTI Fotó: Komka Péter


A Bóvlit nem árulok című tárlaton a Kossuth-díjas színművész személyes tárgyait is bemutatják. Őze Lajos özvegye, Őze Ildikó a megnyitón azt mondta: férjének elképesztő érzéke volt ahhoz, hogy kiszűrje, mi igaz és mi nem.


"Az ő világa etikailag fekete-fehér volt, nem bírta elviselni az álságosságot" - jelentette ki. Őze Ildikó elmondta: férje szeretett filmezni, de "az igazi a színpad" volt, és a III. Richárd volt az a szerep, amelyet szeretett volna eljátszani.


Balla Mihály (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője közölte: annak a generációnak a tagja, amelyet ha Őze Lajosról kérdezik, azt mondja, Virág elvtárs A tanúból. Ezután felidézte az Egy kicsit én, egy kicsit te és a Hány az óra, Vekker úr? című filmeket is.

ozelajosemlekkiallitasmohoran1

Őze Lajos Kossuth-díjas színművész személyes tárgyai a művész Bóvlit nem árulok című emlékkiállításán a Tolnay Klári Emlékházban Mohorán. MTI Fotó: Komka Péter


Törőcsik Mari úgy fogalmazott: ha valaki elmegy közülünk, hajlamosak vagyunk rögtön lezsenizni, és nem biztos, hogy ez mindig így van, "de Lajosról nyugodtan mondhatom, hogy a magyar színjátszás egyik ékköve volt". Törőcsik Mari elmondta: betegségéről inkább nem beszél, mert annyi mindent írnak róla, hogy amikor legközelebb színpadon áll, a nézők azt kérdezik majd, "hát ez még él?".


Őze Lajos 1984-ben halt meg. Tíz évvel később jelent meg életrajzi kötete, Valachi Anna: A színjátékos életei című munkája. A szerző a mohorai rendezvényen elmondta, rendkívül érdekelte a "rejtőzködő lelkű" színész élete. Az emlékkiállítás, amelyen láthatók többek között Őze Lajos személyes tárgyai, valamint a Szakonyi Károlytól, Örkény Istvántól és Gobbi Hildától kapott levelek, május 21-éig látogatható a Tolnay Klári Emlékházban.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2016-05-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite