2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
ItthonPaczolay Pétert jelölték az Alkotmánybíróság elnökének

Paczolay Pétert jelölték az Alkotmánybíróság elnökének


Erről az Országgyűlés illetékes eseti bizottságának fideszes elnöke számolt be a testület zárt ülése után. Varga István elmondta: ellenszavazat nélkül támogatta Paczolay Péter alkotmánybírósági elnöki jelölését a bizottság; 13-an szavaztak igennel, ketten tartózkodtak.

Paczolay Péter


Tájékoztatása szerint az ülésen minden frakció képviseltette magát, a Fidesz mellett az MSZP és az LMP támogatta a jelöltet, míg a Jobbik tartózkodott. Hozzátette: a tartózkodást igennek veszi. Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy más frakciónak nem volt jelöltje.


Mint fogalmazott, részben politikai, részben szakmai konszenzus alakult ki a bizottságban. Varga István jelezte azt is: számára is meglepetés volt az eredmény. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi elnök újrajelölésével a folyamatosság mellett döntöttek. Paczolay Péter újjáválasztásáról a jövő héten dönt az Országgyűlés, addig azonban még több bizottság is meghallgatja a jelöltet.


A jelölt életpályája

Paczolay Péter 2008. július 3-a óta irányítja az Alkotmánybíróság munkáját. Egyetemi tanulmányait 1980-ban fejezte be az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Jogtanácsosi munka után 1983-tól 1990-ig az ELTE ÁJK Állam- és Jogelmélet Tanszékén, 1990-től 2005-ig Politológiai Tanszékén oktatott.


1992 óta a szegedi József Attila Tudományegyetem (jelenleg Szegedi Tudományegyetem) Állam- és Jogtudományi Kara Politológiai tanszékének vezetője. 1994 és 1998 között a kar oktatási dékánhelyettese.
1989-ben szerzett kandidátusi fokozatot, 1999-ben habilitált. 2000 óta egyetemi tanár.
1991/92-ben a washingtoni Woodrow Wilson International Center for Scholars kutatója volt.


1990. január 1-je óta az Alkotmánybíróság főtanácsosa, 1996 novembere óta a testület főtitkára volt. 2000. augusztusától a Köztársasági Elnöki Hivatal helyettes vezetője, 2005 augusztusától vezetője.
2002 óta az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (Salzburg) tagja.
Az Európa Tanács Velencei Bizottságának magyar tagja.
Kutatási területe az államelmélet, az összehasonlító alkotmányjog, és a politikai eszmék története.
2008 júliusa óta a Magyar Szent Korona Testület tagja.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-06-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite