2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
ItthonPaksi erőmű - Jávor Benedek: a szolgaság útja a hitelmegállapodás

Paksi erőmű - Jávor Benedek: a szolgaság útja a hitelmegállapodás


A Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke szerint a paksi erőmű bővítéséről szóló hitelmegállapodás nem a versenyképesség és a felemelkedés útja, hanem a devizában történő eladósodásé, az uzsoráé, a kiszolgáltatottságé és a szolgaságé.

javor_benedek1


Ezt Jávor Benedek írta Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak címzett levelében, amelyet pénteken juttattak el az MTI-nek.


A független országgyűlési képviselő az orosz kormány által csütörtökön nyilvánosságra hozott megállapodást úgy értékelte, hogy a kormány "egy csapnivalóan rossz, Magyarország számára egyértelműen hátrányos hitelszerződést" készül aláírni. Az méltatlanul sok terhet tol át a következő generáció és a későbbi kormányok vállára, akkor is fizetésre kényszeríti a magyar adófizetőket, ha az új reaktorok csak sokéves késéssel, vagy soha nem készülnek el, a mindenkori orosz hatalomnak pedig megadja a lehetőséget, hogy egy bármilyen okból bekövetkező 180 napos törlesztési elmaradás esetén csődbe döntsék a magyar államot - fejtette ki.


Amennyiben az orosz részről most nyilvánosságra hozott szerződést aláírják, az hazaárulás, a szó klasszikus értelmében - jelentette ki. A képviselő szimbolikusnak tekinti, hogy a törlesztések határnapja éppen március 15. lesz, vagyis a négy éven át a gazdasági szabadságharcról "szájaló" kormányerők a magyar szabadság ünnepére időzítik az ország kiárusítását, a fegyverletételt, az adósság ellen és a pénzügyi függetlenségért vívott harc föladását.


Jávor Benedek emlékeztetett arra, hogy az államtitkár korábban azt mondta, várhatóan nem viszik a parlament elé "az Orbán-Putyin-atompaktum" nyomán születő hitelszerződést a választásokig, de annak szövege hamarosan megjelenik a magyar kormány honlapján. Ehhez képest a magyar embereknek az orosz kormányzati portálon, oroszul kell kutakodniuk arról, mikor és mekkora anyagi terhet ró majd rájuk a kormánytagok által az "évszázad üzletének" nevezett szerződés - tette hozzá.


Szerinte a Fidesz demokrácia-felfogásáról sokat elárul, hogy "a jóindulattal is csak féldemokratikusnak nevezhető, a nyugati normákkal egyre kevésbé kompatibilis Putyin-rendszer tájékoztatási gyakorlata fényévekkel fejlettebb és közérdek-orientáltabb Orbanisztánénál".

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-03-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite