2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyePalkovics: modellértékű lesz az újrainduló salgótarjáni felsőfokú képzés

Palkovics: modellértékű lesz az újrainduló salgótarjáni felsőfokú képzés


A Salgótarjánban újrainduló felsőfokú képzés a hazai közösségi felsőoktatás modellje lesz, amely segít a helyi műszaki értelmiség megerősítésében és a fiatalok elvándorlásának megállításában - jelentette ki a felsőoktatásért felelős államtitkár pénteken a nógrádi megyeszékhelyen.

egyuttmukodes_salgotarjan

MTI Fotó: Komka Péter


Palkovics László a salgótarjáni önkormányzat és az Óbudai Egyetem együttműködési megállapodásának aláírásán kifejtette: már nem szükséges kanadai és egyesült államokbeli modelleket keresni a regionális felsőoktatási igények kielégítésére, salgótarjáni regionális felsőfokú képzés országos modellként alkalmazható.


Az államtitkár az MTI kérdésére válaszolva közölte: műszaki, agrár és közgazdasági, valamint szociális szakok duális képzésbe illesztésével biztosíthatják a jövőben a közösségi felsőoktatást. Ahhoz, hogy a 2015/2016-os tanévre szóló felsőoktatási tájékoztatóban ezek a képzések megjelenjenek, már csak a gyakorlati képzőhelyek akkreditálása van hátra. A közösségi felsőoktatás a helyi igények, regionális munkaerő-piaci keresletre alapozott, a szakképzésre és a felsőoktatásra egyaránt nyitott intézményrendszer.


Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz-KDNP), Salgótarján polgármestere közölte: az önkormányzat a képzés koordinációjában vesz részt, a nagyobb vállalkozásokkal kötött stratégiai együttműködéseiket is ennek szolgálatába állítják, továbbá biztosítják a szükséges infrastruktúrát a felsőfokú képzéshez. Ehhez már megszerezték a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től a használati jogot az egykori Népjóléti Képzési Központ üresen álló épületére.

egyuttmukodes_salgotarjan1

MTI Fotó: Komka Péter


Az Óbudai Egyetem rektora, Fodor János közölte: Budapest elszívó hatásának csökkentését és a szülőföldön maradást biztosítja ez a képzési rendszer. Továbbá a munkaerő-piaci igényeknek megfelelően biztosíthatnak szakembereket, és az egyetem kutatás-fejlesztési tevékenységét is erősíti, hogy szorosabbá válik a kapcsolatuk a vidéki cégekkel. Az Óbudai Egyetemnek jelenleg valamivel több mint 13 ezer hallgatója van, az intézmény hatodik karaként a nyáron nyílt meg az Alba Regia Műszaki kar Székesfehérváron. Az egyetem az országhatáron túl is folytat felsőfokú képzést: Szabadkán mérnök mesterképzést oktatnak, Székelyudvarhelyen pedig könnyűipari mérnökképzést indítottak el szeptemberben, alapképzési szinten - mondta az MTI-nek az egyetem rektora.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-10-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite