2019. április 26., péntek - Ervin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyePalóc búcsú Herencsényben

Palóc búcsú Herencsényben


A palóc nép összetartozásának erősítéséért hetedszer tartják meg szombaton a Palóc búcsút a Nógrád megyei Herencsényben; az idei rendezvényt testvértelepülési találkozóval és falunappal is összekötik.

palocnepviselet

A szervezők nevében Pekár István az MTI-nek elmondta, hogy 2005-ben állították fel a falu feletti Gyürki-hegyen a palócok 12 méter magas, acélból készült vigyázó keresztjét és azóta hetedszer imádkoznak majd azért, hogy a résztvevők megerősödjenek palócságukban, hitükben, gyökereikben.

Szombaton délelőtt indul a búcsúsok menete a Gyürki-hegyre. A 2,9 kilométeres útvonalon a herencsényiek után egymást követik majd a falvakból érkezett szervezett csoportok, élükön a népviseletes lengyel, cseh, szlovák és horvát vendégekkel.

A palócok vigyázó keresztjénél Beer Miklós váci megyéspüspök celebrálja a szentmisét, a palócok a községükből vitt virágot vagy egy marék földet helyeznek el a keresztnél. Délután kulturális műsorok zajlanak a szabadtéri színpadon, este barátságos futballmérkőzéseket szerveznek a testvértelepülések csapataival.

A csehországi Podivin, a lengyel Szaflary, a szlovákiai Csáb és a horvátországi Haraszti küldöttségei már csütörtökön megérkeznek Herencsénybe, a civil szervezetek partnerségi okmányokat írnak majd alá.

Vasárnap rendezik a falunapot, amelyen reggeltől estig színpadi műsorok szórakoztatják a közönséget, lesz hagyományőrzés, könnyűzene, hastánc és diszkó is. A sportpályán a helyi és a testvérközségek népi ételeit készítik el.


Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-07-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite