2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyePalóc búcsú Szent Anna tiszteletére Balassagyarmaton

Palóc búcsú Szent Anna tiszteletére Balassagyarmaton


Szent Anna tiszteletére rendezik meg a Palóc búcsút vasárnap a Nógrád megyei Balassagyarmaton; a népművészeti fesztivállal kiegészülő, tömegeket vonzó vallási rendezvényen Jézus nagyanyjára emlékeznek a Nógrád megyei városban - tájékoztatta az MTI-t a szervezők nevében Majdán Béla várostörténész szerdán.

Szent Anna-napi búcsú


Majdán Béla elmondta: a római katolikus főplébániatemplomtól indul a népviseletes processziós menet a Palóc Liget stációihoz és kápolnájához. Ott tartják Szent Anna palóc miséjét, amelynek végén megáldják a jelenlévő családokat és a gyermekáldást váró zarándokokat.


A szertartást Márfi Gyula veszprémi érsek és Stella Leontin főesperes végzi. A misén hazai és szlovákiai magyar hagyományőrző csoportok és népdalénekesek mellett a balassagyarmati Szent Felicián Kórus közreműködik. A népélet világi szépségei címmel rendezik a délutáni családi programot, amelyen határon inneni és túli csoportok, mesemondók, néptáncosok, népdal- és nótaénekesek lépnek fel.


Hagyományosan megválasztják a viseletes szépségversenyen Palócország szépeit leány, menyecske, családi, illetve csoportos kategóriákban. Szent Anna, Szűz Mária édesanyja, Jézus nagyanyja tisztelete az Árpád-korig nyúlik vissza. A palócok vallási kultúrájában Szent Anna a magtalanok, az áldott állapotban lévők és a női betegségben szenvedők pártfogója. Szent Annát egyaránt tisztelik a gyermekáldásra várók reménységeként, a családok védőszentjeként és a jó halál patrónusaként.


A Palóc búcsú szervezői és támogatói Balassagyarmat város önkormányzata, a balassagyarmati római katolikus főplébánia, az OTP Nyrt. és az Ipoly-Táj Területfejlesztési Társulás.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-07-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite