2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyePalóc búcsút tartanak Szent Anna tiszteletére Balassagyarmaton

Palóc búcsút tartanak Szent Anna tiszteletére Balassagyarmaton


A családok védőszentjeként tisztelt Szent Anna, Jézus Krisztus nagyanyja népi hagyományai alapján rendezik meg a palóc búcsút vasárnap Balassagyarmaton - a szervezők nevében erről Majdán Béla várostörténész tájékoztatta az MTI-t.

palocbucsubalassagyarmat1


Elmondta: a római katolikus főplébániatemplomtól 10 órakor indul a népviseletes zarándokok sokaságát magába foglaló menet a Palóc ligetbe. Út közben a Palóc Múzeum szabadtéri gyűjteményében található szandai káponkánál tartanak imádságot, a búcsú - várhatóan több ezer - résztvevője a családokért, a magyar hazáért imádkozik. A szabadtéri színpadon tartják meg Szent Anna palóc miséjét, a szertartást Udvardy György pécsi püspök és Stella Leontin kanonok, plébános végzi. A szentmise végén a püspök megáldja a családokat.


Majdán Béla hozzátette: az idén huszadik alkalommal szervezett palóc búcsú délután népművészeti programokkal folytatódik. A Palóc liget kisszínpadán "Kerek egy ég alatt..." címmel zajlanak majd a hagyományőrző műsorok, a palóc falvak viseletbemutatója, a közös éneklés a Rimóci Rezesbanda és a balassagyarmati Szent Felicián Kórus közreműködésével.


Kirakodnak a vásárosok, lesznek kismesterség bemutatók és családi kézműves foglalkozások is. A palóc búcsút közösen rendezi a balassagyarmati római katolikus egyházközség és a város önkormányzata. A palócok vallási kultúrájában Szent Anna a magtalanok, az áldott állapotban lévők és a női betegségben szenvedők pártfogója. Szent Annát egyaránt tisztelik a gyermekáldásra várók reménységeként, a családok védőszentjeként és a jó halál patrónusaként.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2015-07-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite