2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyePalóc Hagyományéltető Napokat rendeznek Balassagyarmaton

Palóc Hagyományéltető Napokat rendeznek Balassagyarmaton


A Nógrád megyei Balassagyarmaton első alkalommal rendezik meg a Palóc Hagyományéltető Napokat; a csütörtöktől vasárnapig tartó rendezvénysorozat része a Szent Anna-napi Palóc Búcsú is, amelyet a palóc vidék egyik legnagyobb vallásos népművészeti eseményeként tartanak számon - tájékoztatta az MTI-t a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központ munkatársa hétfőn.

Palóc búcsú001


Jakus Julianna művelődésszervező elmondta: a Palóc Búcsú és folklórfesztivál idén a Palóc Hagyományőrző Napok elnevezést kapta, mert a szervezők ezzel is érzékeltetni akarják, hogy egy teljes hagyománykört idéznek meg. A táncot, zenét, mesét, a tárgyi kultúrát és a szokásokat szeretnék megmutatni úgy, hogy azok vonzóvá váljanak a fiatalabb generációk számára is - tette hozzá.


A program az Emberek és Istenek című film vetítésével és Csák András káplán atyával való beszélgetéssel kezdődik csütörtökön a Madách Moziban. Pénteken Jókai Anna Kossuth Nagydíjas író tart előadást Mihez kezdjünk az életünkkel? címmel a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban.
Szombaton egész napos folkprogramok várják az érdeklődőket. Lesz lovas kocsizás, kirakodóvásár, a palóc falvak között bemutatkozik a Nógrád megyei Varsány és Cserháthaláp és a szlovákiai Ipolybalog és Ipolyszécsénke.


Színpadra lépnek a Felszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny Nógrád megyét képviselő felnőtt és gyermekszereplői, köztük Agócs Gergely népzenész, néprajzkutató és Kubinyi Júlia népdalénekes. A vendégasztalnál a résztvevők haluskát, lepényt, gulyást, mézet, szörpöket, lekvárokat kóstolhatnak.


A húszéves balassagyarmati hagyományt folytatva vasárnap rendezik meg a Palóc Búcsút Szent Anna tiszteletére. A vallásos, népművészeti rendezvény feleleveníti a palóc hagyományokat, őrzi a palóc viseletet, betekintést enged a palóc vidéken élő emberek szakrális életébe.


A szabadtéri Palóc Színpadon tartott ünnepi szentmise végén Veres András győri megyéspüspök megáldja a családokat, a résztvevők közösen imádkoznak a családokért és Magyarországért az irgalmasság évében. A szertartást Szvorák Katalin énekművész zenés áhítata követi A teremtés dicsérete címmel, majd a palóc falvak hagyományőrző műsorával és közös énekléssel zárul a búcsú, egyben a rendezvénysorozat.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2016-07-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite