2019. április 24., szerda - György
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyePalóc húsvét a füleki várban

Palóc húsvét a füleki várban


Húsvét hétfőjén a régi tánchagyományokat, zenéket és népszokásokat elevenítik fel a füleki várban, ahol folklórműsorral és kézműves foglalkozásokkal is várják az érdeklődőket; a határmenti szlovákiai várban tizedik alkalommal rendezik meg a Palóc húsvétot - tájékoztatta az MTI-t a Füleki Vármúzeum hétfőn.

Füleki vár01


A kézműves foglalkozásokon az alkotni vágyók díszíthetnek hímestojást, süthetnek molnárkalácsot és mézeskalácsot, készíthetnek gyékénytárgyakat, népi hangszereket, csuhébabákat és kóstolhatnak palóc népi ételeket is. Emellett idén is tartanak ételszentelést és locsolóversmondó-versenyt - áll a közleményben.


A folklórműsort a füleki Kis Rakonca együttes nyitja tavaszköszöntő szokásokkal, ezt követően a Jánosík Néptánccsoport és a Datelinka népzenekar közös műsorát tekinthetik meg a látogatók. A műsor fénypontjaként az Ifjú Szivek Táncszínház lép színpadra a Felvidéki Kakukktojás - a nagy lufipukkasztás című műsorával, majd a rendezvényt a Cimbalom Trió etnojazzzenekar - Lakatos Róbert brácsaművész, Balogh Kálmán cimbalomművész és Novák Csaba nagybőgős - koncertje zárja. A két műsorszám között a Kerek Perec Egylet szórakoztatja a közönséget táncos-zenés mesejátékával.


A vár Bebek-tornyában egész nap megtekinthetők a Füleki Vármúzeum állandó kiállításai, valamint a Világok Vára fotóművészeti kiállítás hetedik évfolyama. A legkisebbek Ringató-foglalkozáson vehetnek részt a Magyar Közösségi Házban. A Palóc húsvét főszervezői a Pro Gaudio PT és a Füleki Vármúzeum, a társszervezői a helyi polgári társulások és szervezetek.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2015-03-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite