2019. augusztus 20., kedd - István
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyePalóc Pálinka és Bányászhagyományok Ünnepe Salgótarjánban

Palóc Pálinka és Bányászhagyományok Ünnepe

Kézműves kirakódóvásár, gasztrosétány, koncertek és egy exkluzív pálinkaverseny is várja az érdeklődőket Salgótarjánban szeptember 9-én és 10-én a Bányászhagyományok Ünnepén.

palinkafesztivalst

Hagyományosan szeptember első napjaiban emlékeznek a bányászok nehéz és küzdelmes munkájának megbecsülésére mindazon települések, amelyek fejlődésében jelentős szerepet kapott a bányászat.

Salgótarjánban és környékén 1840-ben kezdődött a szén kitermelése és másfél évszázadon át településünk egyik meghatározó iparága volt. A Bányásznapot minden évben megünneplik a még köztünk élő egykori salgótarjáni bányászok, rokonaik, a szakszervezetek, a városi civil szervezetek és hivatalok.

Az utóbbi napokban a tisztelet és megemlékezés virágait helyezték el a város vezetői is a bányászati emléktábláknál, szobroknál és emlékhelyeknél.

A központi városi koszorúzási ünnepségre szeptember 9-én a Bányászati Kiállítóhelynél került sor, ahol Fekete Zsolt polgármester mond ünnepi beszédet.

A koszorúzás után a program a Fő téren folytatódik, ahol pénteken és szombaton szórakoztató programok, főzőversenyek, táncos előadások és koncertek várják az érdeklődőket.

Az idei Bányászhagyományok Ünnepének kiemelt kísérőrendezvénye a Nógrád Megyei Pálinkabarátok Körének szervezésében megvalósuló helyi és országos pálinkaversenyek eredményhirdetése.

A Regionális Palóc Pálinka- és Párlatverseny győztesének neve mellett ebben az évben az Erdei és Vadon Termő Gyümölcsökből Készült Pálinkák Országos Versenyének győztesének nevét is Salgótarjánban hirdetik ki. A független és a pálinka előállításában gazdaságilag nem érdekelt Nógrád Megyei Pálinkabarátok Köre a minőségi pálinka iránt elkötelezett magánszemélyeknek és kereskedelmi főzdéknek adott lehetőséget arra, hogy egy hiteles versenyben mérhessék össze a pálinka és párlatkészítés során megszerzett tudásukat. A kihirdetésre váró díjazottak kétszáznál is több versenyző közül kerülnek ki.

A péntek estét a Fő téren a Balkan Fanatik együttes koncertje zárja, majd "éjszakai túra" indul a Bányászati Kiállítóhelyhez.

Részletes programajánló


Szeptember 9. (péntek)

17:30 Bányász-Kohász Fúvószenekar és a Mazsorett Csoport felvonulása
17:50 Ünnepi köszöntőt mond Fekete Zsolt polgármester
18:00 Regionális Palóc Pálinka- és Párlatverseny és az Erdei és Vadon Termő Gyümölcsökből Készült Pálinkák Országos Versenyének eredményhirdetése
20:00 BALKAN FANATIK koncert

A koncertet követően "Túra az éjben" a Bányászati Kiállítóhelyhez.

Szeptember 10. (szombat)


08:00 Hagyományos bányász és magyar ételek főzőversenye
10:00 Bányász-Kohász Dalkör
10:30 Hagyományőrző csoportok műsora
12:00 Jó ebédhez szól a nóta
13:00 Főzőverseny eredményhirdetése
13:00 Nógrád Táncegyüttes Gyermektánccsoportjai
14:00 Karbidlámpa ég minálunk keresztmetszet a Nógrád Táncegyüttes műsorából

Bányászati Kiállítóhely
10:00 Bányamanó képzés


Dornyay Béla Múzeum Programja

Egyéb programok a Fő téren


Pálinkák utcája, Gasztrosétány, Kézművesek utcája, Ugrálóvárak, Vidámpark

 

 

Forrás: Salgotarjan.hu2016-09-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite