2019. április 19., péntek - Emma
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyePalóc Szőttes Kulturális Napok Nógrádban

Palóc Szőttes Kulturális Napok Nógrádban


palocnepviseletA palóc hagyományokat, énekeket, ízeket elevenítik fel a Palóc Szőttes Kulturális Napokon; a május 23. és június 19. között öt Nógrád megyei településen zajló rendezvénysorozat céljai között éppúgy ott van a turisztikai látványosság, mint a települések közötti verseny.


Szép Boglárka, a szervező szécsényi Művelődési és Művészetoktatási Központ munkatársa a Nógrád24.hu-nak elmondta: nagy múltja van a Palóc Szőttes rendezvényének, az első programot 1974-ben rendezte Hollókő és Rimóc, majd az 1980-as évek közepéig egy-egy település csatlakozott hozzájuk változó létszámban és összetételben.


A kulturális program azóta finanszírozási nehézségek miatt kényszerpihenőre ítéltetett, de 2010-től, a Leader program támogatásával újra felelevenítik a hagyományokat.
Szép Boglárka a rendezvénysorozat céljai között sorolta, hogy a rendező települések felhívják magukra a figyelmet, turisztikai látványosságot kínáljanak, és ugyanakkor a hagyományoknak megfelelően versenyezzenek is egymással abban, hogy ki mennyire járatos, mennyire őrzi, és hogyan tudja bemutatni hagyományait.


A Palóc Szőttes Kulturális Napok programjai a világörökségi Hollókőn kezdődnek május 23-án, itt a legtehetségesebb palóc gyermektánccsoportok mérik össze tudásukat.
Másnap, pünkösd hétfőjén Nógrádsipeken tartják a pünkösdi királyválasztást, és kiállításon mutatják be a palóc népi kultúra tárgyi emlékeit.


palocszobaVarsány június 5-én jelentkezik a "Tájak, ízek, kultúrák" elnevezésű programmal. A községben a környező települések hagyományőrző csoportjai és a falusi vendéglátással foglalkozó települések mutatkoznak be.
Rimóc katolikus templomában június 6-án Szvorák Katalin ad lemezbemutató koncertet.
Az utolsó programra június 19-én Szécsényben kerül sor, ahol lagzis felvonulást tartanak a történelmi belvárosban, majd az öt település palóc lakodalmast elevenít meg. Megrendezik a tűzugrás fesztivált és a Szentiván-éji futást. A Kubinyi Ferenc Múzeumban a palócföldi népi iparművészek nemzetközi csipkekiállítását mutatják be.


A kísérőrendezvények sorában kézműves- és kirakodóvásárok, kóstolási, lovaglási és hintózási lehetőségek várják a vendégeket.

 

Forrás: Nógrád24.hu

 

2010-05-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite