2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
ItthonPapcsák: KEHI-feljelentések hűtlen kezelés miatt

Papcsák: KEHI-feljelentések hűtlen kezelés miatt


papcsákVizsgálja a KEHI a megkötött szerződéseket: az ellenőrzés a bezenyei kaszinóberuházásra, a Hajógyári-szigetre tervezett Álomsziget-projektre és a Sukoróra tervezett King,s City-re terjed ki.


Feljelentést tett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) a sanghaji világkiállítás magyar pavilonja körüli ügyben hűtlen kezelés és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt - közölte Papcsák Ferenc pénteken.
A leköszönő elszámoltatási kormánybiztos tájékoztatóján tudatta azt is, hogy a H1N1 elleni vakcinát gyártó Omninvest Kft. ügyében szintén feljelentést tesz a KEHI. Részjelentés készült kaszinóügyben is.


Papcsák Ferenc a játékkaszinók alapítására, működésére kiírt koncessziós pályázatok, majd a megkötött szerződések ügyében zajló KEHI-vizsgálattal kapcsolatban elmondta: az ellenőrzés a bezenyei kaszinóberuházásra, a Hajógyári-szigetre tervezett Álomsziget-projektre és a Sukoróra tervezett King,s City-re terjed ki.


A KEHI részjelentése szerint a játékkaszinókra vonatkozó jogszabályi környezetet a Pénzügyminisztérium, illetve a kormány éveken keresztül a vizsgált kaszinóprojektek befektetői igényeinek figyelembe vételével, egyes esetekben jogszabályba ütköző módon, az állami érdekekkel ellentétesen alakította - ismertette a fideszes politikus, hozzátéve, hogy a játékadó mértékének - beruházói lobbizás eredményeként történő - nagyarányú csökkentésével a költségvetési érdekek jelentősen sérültek.


A kormány az Álomsziget- és a sukorói projektet úgy nyilvánította nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá, hogy a törvény által megkövetelt fontos közcél nem állt fenn - folytatta, hangsúlyozva, hogy a kiemelt beruházássá nyilvánításról szóló döntés meghozatalában részt vett akkori kormánytagok esetében - különös tekintettel Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökre - felmerül a hivatali hatalommal való visszaélés bűntettének alapos gyanúja. A rendelkezésre álló dokumentumok alapján ugyanis megállapítható: ismert volt számukra az, hogy a kiemeltté nyilvánítás törvényi feltételei nem állnak fenn, így egy ilyen tartalmú kormányrendelet megalkotása törvénysértő volt - mondta.


A sanghaji világkiállítás magyar pavilonjáról szólva Papcsák Ferenc kifejtette: az expón való részvétel legfeljebb 3,2 milliárd forint költséggel járhatott; ebből egy kétszintes, kétezer négyzetméteres hasznos alapterületű pavilont kellett volna létesíteni, ám csupán egy egyszintes, ezer négyzetméteres pavilon épület fel.


Emlékeztetett arra, hogy a kínai szervezőbizottság a résztvevő országok számára komplex szolgáltatásokat biztosított volna helyi cégekkel, így például kivitelezési, üzemeltetési és kommunikációs feladatok elvégzésére. Az akkori magyar kormány azonban nem használta ki ezt a lehetőséget, inkább alvállalkozókat bízott meg. A KEHI 102 ilyen céget tárt fel. Az expórészvétellel kapcsolatos feladatokat többségében végül mégis azok a kínai cégek végezték el, amelyeket a szervezők javasoltak - közölte a távozó kormánybiztos.


Mint mondta, a világkiállításra kiírt közbeszerzési eljárást "előre megbeszélten" a Genexpo 2010 Hungary Kft. nyerte el. A Miniszterelnöki Hivatal képviseletében a miniszterelnöki megbízott olyan szerződést kötött a Genexpo ügyvezetőjével, amely nem tartalmazott részletes költségvetést, ezzel pedig lényegében ellehetetlenítették a szerződés teljesítésének ellenőrzési lehetőségét. A Genexpo mint fővállalkozó többnyire olyan cégekkel kötött alvállalkozói szerződést, amelyek az ügyvezető ismeretségi, rokoni és tulajdonosi köréhez tartoztak - fejtette ki.


Papcsák Ferenc tájékoztatása szerint a KEHI szakemberei a Genexpóval kötött szerződés teljesítésével kapcsolatban olyan visszásságokat tártak fel, mint például egy 800-850 forintos áron megvásárolható izzó darabonként 13 ezer forintért való beszerzése.


Mindezek alapján a KEHI elnöke feljelentést a legfőbb ügyészségen hűtlen kezelés és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt - jelentette be.


A H1N1 elleni vakcinával kapcsolatban Papcsák Ferenc azt közölte, hogy az oltóanyag kifejlesztésének ellenőrzése során több mint kétmilliárd forint felhasználásával kapcsolatban állapított meg szabálytalanságot a KEHI-vizsgálat.


Megjegyezte, hogy a kétmilliárdos támogatásról szóló döntés úgy született, hogy már a pályázat kiírását megelőzően az akkori szocialista kormány támogatásáról biztosította az Omninvest Kft.-t. A támogatott cél viszont végül nem valósult meg. A KEHI büntetőfeljelentést tesz az Omninvest-ügyben is - közölte a leköszönő kormánybiztos, megjegyezve, hogy "a KEHI munkájának köszönhetően" az Omninvest felajánlotta a kétmilliárd forint visszafizetését.


Papcsák Ferenc a tájékoztatón elköszönt, ugyanis a továbbiakban - mivel megválasztották Zugló polgármesterévé - összeférhetetlenség miatt nem töltheti be a kormánybiztosi tisztséget. Az új elszámoltatási kormánybiztos Budai Gyula.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-11-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite