2019. március 18., hétfő - Sándor
Keresés a tartalomban
ItthonPapcsák: polipszerű összefonódásokról ad számot több száz tanácsadói szerződés

Papcsák: polipszerű összefonódásokról ad számot több száz tanácsadói szerződés


Papcsák FerencA kilencmilliárd forint közpénzből - tájékoztatása szerint - csaknem nyolcmilliárdot négy cég - a Telkes Csoport, az IFUA Horváth and Partners Kft., a Develor Tanácsadó Zrt. és a Deloitte Tanácsadó Zrt. - között osztottak el.


Az elszámoltatási kormánybiztos közlése szerint a filmekben látott érdekhálóként működő, "polipszerű" összefonódásokról ad számot az a több száz megvizsgált tanácsadói szerződés, amelyet 2002 és 2010 között közpénzzel gazdálkodó költségvetési szervek és állami cégek kötöttek magántársaságokkal. Papcsák Ferenc keddi budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a törvénysértő ügyekben jövő héten várhatók jogi lépések.

A kormánybiztos kifejtette: a vizsgálat tárgyát 12, elsősorban tanácsadó cég szerződése képezi. Ezek az elmúlt években 636 darab szerződésen keresztül bruttó 12 milliárd forinthoz jutottak, amelyből kilencmilliárd megbízási, tanácsadási díjra ment el.

A kilencmilliárd forint közpénzből - tájékoztatása szerint - csaknem nyolcmilliárdot négy cég - a Telkes Csoport, az IFUA Horváth and Partners Kft., a Develor Tanácsadó Zrt. és a Deloitte Tanácsadó Zrt. - között osztottak el. "A cégek szerződéskötési étvágya és az állam pénzkiadási kedve a második Gyurcsány- és a Bajnai-kormány idején jelentősen megnőtt", hiszen a 7,8 milliárdból mintegy hatmilliárd forint - és 279 darab szerződés - erre az időszakra esik - fogalmazott Papcsák Ferenc.
A szerződések közös eleme a központilag szervezett alkalmazás, az indokolatlanul magas díjazás, a teljesítési dokumentáció részbeni vagy teljes hiánya, ugyanazon munka többszöri állami megrendelése és kifizetése, az arra hivatott állami apparátus helyett magáncégek indokolatlan igénybevétele, valamint indokolatlan továbbképzések "aranyárban", előkelő szállodában, luxustréningeken - mondta Papcsák Ferenc, aki mind a hat pont alátámasztására több szerződést is idézett példaként.

Mint kifejtette, az előző két kormányzati ciklusban költségvetési szervek és állami cégek jelentős része külsős tanácsadóként szinte kizárólag az említett magántársaságokat alkalmazta. "A kivételezett helyzetű társaságok árbevételének tetemes hányada közpénzből származott, és a nagy számú állami megrendelés gyakran megkerülhetetlen piacvezető tényezővé, szereplővé is tette őket" - vélekedett Papcsák Ferenc, aki szerint az állami szektorban gyakorlatilag "kézről kézre" adták ezt a néhány társaságot. Példaként ismertette azt az ajánlatkérő levelet, amelyet a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága küldött az IFUA-nak. A tájékoztatón is kiosztott levélben az olvasható, hogy Draskovics Tibor akkori igazságügyi és rendészeti miniszter szóbeli utasítására keresték meg a társaságot.

Az indokolatlanul magas díjazásra példaként hozta a Deloitte Zrt. és az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság szerződését az elektronikus útdíjrendszerrel kapcsolatban, amely szerint - ismertette a kormánybiztos - ha például a cég munkáját felfüggesztették, a Deloitte-nak a "semmittevéssel" töltött időszakra havi nettó kétmillió forint plusz áfa járt. A szerződést a Deloitte részéről Simor András jelenlegi jegybankelnök és Fülöp András írta alá - tette hozzá. Említett egy másik szerződést is, amely esetben a Deloitte nevében Oszkó Péter járt el.

Az ugyanazon munka többszöri megrendelésével kapcsolatban azt mondta: a Kincstári Vagyoni Igazgatóság 2006 decemberében szerződést kötött a Deloitte-tal egy jelentés készítésére a kormányzati negyeddel összefüggésben, majd 2007 márciusában ugyanerre a feladatra ismét szerződést kötött a céggel.

Papcsák Ferenc közölte: a szakemberek folyamatosan vizsgálják a szerződéseket. A törvénysértő, az állam részére gazdaságilag hátrányos ügyekben a szükséges polgári, illetve büntetőjogi lépések jövő héten történhetnek meg. A kormánybiztos a feljelentések számára egyelőre nem tudott választ adni.

Kérdésre azt mondta, ezt a rendszert nem lehetett volna úgy kitalálni, hogy nincs meg hozzá a megfelelő politikai-kormányzati felhatalmazása e társaságoknak.
Papcsák: feljelentés a közlönykiadónál lefolytatott vizsgálat alapján
A Magyar Közlönykiadó Kft.-nél lefolytatott vizsgálatok eredménye alapján hűtlen kezelés, sikkasztás és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt feljelentést tett az érintett minisztérium - közölte az elszámoltatási kormánybiztos keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Papcsák Ferenc kifejtette: a vizsgálat során egyebek mellett megállapították, hogy 2008-ban a társaság akkori ügyvezetője, Kodela László mint különböző kiadványok szerzője több szerződést kötött az általa vezetett állami társasággal "törvénysértő módon", tulajdonosi felhatalmazás nélkül több mint 12 millió forint értékben.
Az MSZP reagált: Papcsák jelentse fel magát az első rendőrőrsön!
Az MSZP azt javasolja Papcsák Ferencnek, hogy - ahelyett, hogy nem bizonyítható ügyekben sajtótájékoztatókon követel lépéseket az ügyészségtől és a rendőrségtől - tartson sajtótájékoztatót saját ügyeiről és ezt követően haladéktalanul látogassa meg a legközelebbi rendőrőrsöt és jelentse fel magát.

A MSZP arra reagált közleményben kedden, hogy az elszámoltatási kormánybiztos közlése szerint a filmekben látott érdekhálóként működő, "polipszerű" összefonódásokról ad számot az a több száz megvizsgált tanácsadói szerződés, amelyet 2002 és 2010 között közpénzzel gazdálkodó költségvetési szervek és állami cégek kötöttek magántársaságokkal. Hozzátette: a törvénysértő ügyekben jövő héten várhatók jogi lépések.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-09-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite