2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
NagyvilágPárizsi vérengzés - Ellenségnek számító politikusok vonultak együtt a terrorizmus ellen

Párizsi vérengzés - Ellenségnek számító politikusok vonultak együtt a terrorizmus ellen


Ellenségnek számító és sokak által bírált politikusok együtt vonultak fel vasárnap Párizsban a terrorizmus elleni történelmi tiltakozó felvonuláson, amelyen mintegy ötven ország képviseltette magát.

parizsiverengzes

A világ vezető politikusai közös autóbuszban érkeztek a francia elnöki hivatalból, ahol Francois Hollande államfő előzetesen vendégül látta őket. A politikusokat - akik közül többen is üdvözölték a menet menti házak ablakában lévő embereket - hatalmas tapssal fogadta a tömeg.

Néhány méter választotta el egymástól például Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét, akik négy éve nem voltak ilyen közel egymáshoz. Az izraeli és palesztin vezető fogta közre egyébként a francia elnökbe karoló Angela Merkel német kancellárt és Ibrahim Boubacar Keita mali elnököt, valamint Donald Tuskot, az Európai Unió elnökét.

Netanjahu és Abbász nem tárgyaltak egymással Párizsban, és a közelség csak szimbolikus volt, miután az izraeli-palesztin párbeszéd már egy ideje zsákutcába jutott, és egyelőre nem is látszik a jele annak, hogy a felek közös tárgyalóasztalhoz ülnek a közeljövőben.

A párizsi rendezvényen egy másik ellenségnek számító politikai párost is együtt láthatott a világ: Petro Porosenko ukrán elnököt és Szergej Lavrov orosz külügyminisztert. Az ukrán elnök egyébként a megemlékezés előtt hazája helyzetről negyedórás megbeszélést folytatott a francia elnöki hivatalban Francois Hollande-dal és Angela Merkellel, az orosz külügyminiszter nem volt jelen a háromoldalú találkozón.

Az ukrán válság ügyében hétfőn egyeztet Berlinben az orosz, az ukrán, a német és a francia diplomácia a január 15-re a kazahsztáni Asztanában tervezett négyoldalú csúcstalálkozó reményében. Merkel és Hollande ugyanakkor már jelezte, hogy csak akkor látja értelmét egy ilyen típusú megbeszélésnek, ha addig érdemi előrelépés történik a szeptemberben elfogadott minszki megállapodás végrehajtásában.

"Nagy megtiszteltetés volt, hogy részt vehettem ezen a meneten" - mondta vasárnap este a német kancellár, aki üdvözölte, hogy "az egész világ támogatta" Franciaországot. "Ez azt mutatja, hogy sokan vallják magukénak a szabadság, egyenlőség, testvériség eszméjét" - tette hozzá a francia köztársaság jelszavára utalva.

Néhány nappal a Franciaországban a szólásszabadaság szimbólumának számító Charlie Hebdo szatirikus napilap szerkesztősége ellen elkövetett 12 áldozattal járó merényletet követően ugyanakkor több emberi jogi szervezet, jogvédő egyesület és lap is bírálta, hogy a médiaszabadságot korlátozó országok vezetői is meghívást kaptak a megemlékező felvonulásra.

"Minek a nevében jönnek a sajtszabadságot elnyomó rezsimek képviselői felvonulni Párizsba egy olyan újság emlékére, amely mindig is a véleménynyilvánítás szabadágának legmagasabb koncepcióját védte? " - hangsúlyozta a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi újságírószervezet. Andrew Strohlein, a Human Rights Watch európai vezetője pedig a Twitteren "undorító képmutatásnak" nevezte egyes országok vezetőinek a részvételét a menetben.

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna

Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2015-01-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite