2020. szeptember 25., péntek - Eufrozina
Keresés a tartalomban
Test és lélekParlagfű - hamarosan vége a prüszkölésnek

Parlagfű - hamarosan vége a „prüszkölésnek"


A végéhez közeledik a parlagfűszezon, már csak néhány helyen van érvényben figyelmeztetés - közölte a tisztiorvos Facebook-oldala.

parlagfuegy

A parlagfű pollenszórása az elmúlt héten tovább csökkent, de egy napon, pénteken a pollenkoncentráció országos átlagban még mindig elérte a közepes, tüneteket okozó szintet. Sőt Miskolcon szerdán a "magas" kategóriát is meghaladta a levegőben a parlagfű pollenszemeinek száma - olvasható a tisztiorvos Facebook-oldalán.

A parlagfű pollen riasztási rendszer (pprr) térképe alapján már csak az ország középső területein, így Budapest, Kecskemét és Szekszárd környékén, valamint Miskolc térségében van narancssársga figyelmeztetés érvényben. Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken a levegő napi pollenszemtartalma köbméterenként már nem éri el a harmincat sem.
Máshol zöld jelzés látható, az ország túlnyomó részén már nincs érvényben figyelmeztetés.

A pollenhelyzet nyomon követhető az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI - oki.antsz.hu) és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján, valamint a tisztiorvos Facebook-oldalán.

Az OKI az idei parlagfűszezonban indította el a pprr-t, amelyben az értékekhez kilencfokozatú színskála társul. A fehér szín azt jelzi, hogy a levegőben nincs parlagfűpollen, majd a zöld (első fokú figyelmeztetés) és a narancs (másodfokú figyelmeztetés) szín következik.

Az első fokú riasztás színe piros, a másodfokúé vörös, a harmadfokúé bordó, a negyedfokúé sötétbordó, az ötödfokúé fekete, végül az "extrém magas" szintet ambrózia szín jelöli.


Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-10-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite