2019. június 20., csütörtök - Rafael
Keresés a tartalomban
ItthonParlagfűirtás - Az első fagyokig ellenőriznek és büntetnek a hatóságok

Parlagfűirtás - Az első fagyokig ellenőriznek és büntetnek a hatóságok


Több mint 1 900 hektár parlagfűvel szennyezett területen rendeltek el eddig közérdekű védekezést, úgynevezett kényszerkaszálást a megyei növény és talajvédelmi igazgatóságok szerte az országban, és mintegy 17 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki - közölte az MTI megkeresésére a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MSZH). A következő napokban várhatóan további mintegy kétezer hektárnyi területen végzik el a kényszerkaszáltatást.

parlagfuegy

A július 1-jén indult ellenőrzéseket és bírságolásokat az első fagyok beálltáig végzik a szakemberek, ez azt jelenti, hogy az allergén gyomnövényt le nem kaszáló ingatlantulajdonosok, illetve -használók még a következő hetekben is számíthatnak bírságolásokra.

A jogszabály betartását külterületen a földhivatalok, belterületen elsősorban a helyi önkormányzat jegyzője, másodsorban a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságai (KH NTI) folyamatosan ellenőrzik.(Ha belterületen a - kerületi vagy települési - önkormányzat mulasztotta el a védekezési kötelezettségét, akkor megyei Kh NTI-nek kell eljárnia az ügyben.)

Ha az ingatlanon virágzó parlagfüvet találnak a hatóságok, akkor figyelmeztetés nélkül eljárást indítanak. Ekkor azonnal elrendelik a kényszerkaszáltatást, továbbá a növény- és talajvédelmi igazgatóság a mulasztó földhasználóval szemben növényvédelmi bírságot is kiszab.

A növényvédelmi bírság mértéke függ a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és parlagfűvel való fertőzöttség mértékétől. Külterületen egy hektár parlagfüves terület esetén a bírság összege 50 ezer és 150 ezer között, míg belterületen 750 ezer és 5 millió forint között lehet. A különbséget egyebek mellett az indokolja, hogy egy parlagfűvel fertőzött belterületi ingatlan arányaiban több ember életére van hatással.

Idén a megyei kormányhivatalok földhivatalai eddig országszerte 3 481 esetben, 4 623 hektár területen végeztek helyszíni ellenőrzést; ebből 2 548 esetben, 4 026 hektáron találtak parlagfűvel fertőzött területet. Az ellenőrzések alapján növény- és talajvédelmi igazgatóságok 2 084 esetben, összesen 1 920 hektáron rendeltek el közérdekű védekezést.

Növényvédelmi bírság kiszabására 364 esetben 587 hektár területen 17 millió Ft értékben került sor, így egy bírság átlagos összege nagyjából 47 ezer forint volt. A Pest Megyei KH NTI 258 hektáron, 318 esetben rendelt el közérdekű védekezést a külterületeken, ami jóval több mint az ország többi megyéjében.

A jelenlegi pollenhelyzetre tekintettel a hatóságok most a területek gyommentesítésére koncentrálnak, így a bírságok kiszabása időben későbbre tolódik.

A földhivatalok a vasutak, közutak, folyók, csatornák vízgyűjtők fertőzött területein is végeznek ellenőrzést, nem csak a mezőgazdasági területeken. A "parlagfű-felderítés" során azonban sokszor nem egyértelmű, hogy magán, állami, önkormányzati vagy vállalkozói kézben van-e az fertőzött parcella; erre gyakran csak az eljárás folyamán derül fény.

Mivel az állami és önkormányzati tulajdonú ingatlanoknak is van földhasználója, illetve kezelője, minden esetben megtörténik a felelősségre vonás, ha az ellenőrző hatóság parlagfűvel fertőzöttnek találja az ingatlant, még akkor is, ha maga az állam, illetve állami szervezet a felelős - írja az MSZH.

Közölték azt is, országosan általános tapasztalat, hogy évről évre javul a területek tulajdonosainak jogkövető magatartása. A földhasználók láthatóan nagyobb figyelmet fordítanak a parlagfű-mentesítésre, igyekeznek a hatósági intézkedések előtt eleget tenni kötelezettségüknek, és június 30-át követően önként elvégzik ingatlanjaikon a parlagfű-mentesítést.

Adataik szerint - az NTI-hez és a földhivatalhoz - beérkezett lakossági bejelentések száma is kevesebb, mint az elmúlt évben. Parlagfüves területről bárki tehet bejelentést az ellenőrzésre jogosult hatóságoknál; külterület esetén a körzeti földhivatalnál, belterület esetén - függetlenül a terület tulajdonviszonyaitól - a jegyzőnél vagy a megyei Kh NTI-nél, amelyek kötelesek a jelzéseket kivizsgálni.

Jelezték azt is, hogy a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület kiemelkedő szerepet vállal a parlagfű elleni küzdelemben a bejelentések továbbításában, és a figyelemfelhívásban.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-09-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite