2019. július 24., szerda - Kinga, Kincső
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeParlagfű vadászat a Nógrád24.hu-n!

Parlagfű vadászat a Nógrád24.hu-n!


parlagfu1Itt a parlagfű szezon. Magyarországon szinte minden harmadik ember allergiás a parlagfű pollenjére, éppen ezért a Nógrád24.hu parlagfű vadászatot indít. Szemfüles olvasóinknak nincs más dolga csak lefotózni a fellelt parlagfüvet és a képet eljutatni szerkesztőségünk e-mail címére. Ne feledjék megírni az sem, hogy melyik településen találták a parlagfüvelt.

A fotókat folyamatosan közzétesszük a beküldő nevével, valamint a parlagfű lelőhelyével együtt.


A pollenek magas koncentrációja tömeges megbetegedéseket okoz, majdnem minden családban van már allergiás. Minden egyes növény pollenszemcsék millióit szórja a levegőbe. Egy tő parlagfű egy év alatt 60 ezer magot is termelhet, melyek a talajban maradva akár harminc évig is csíraképesek maradnak. A parlagfű pollen két fő allergénje az Amb a I és Amb a II. Több kis és közepes méretű fehérje allergént tartalmaz. A légutakba kerülve a nyálkahártyát ingerli, szemgyulladást okoz.

A parlagfű ma többnyire a közlekedési útvonalak mentén terjed. A főutak melletti keskeny sávban és a vasútállomások környékén különösen nagy számban található. Terjedhet még növényi magvakkal (elsősorban napraforgómaggal) és madáreledellel is.


Bár még nem minden országból nyerhető több évre visszamenőleg is értékelhető adat, annyi bizonyos, hogy a parlagfűpollenre allergiás népesség évről évre nő.


Vizsgálatok szerint a RAST pozitivitással igazolt parlagfűpollen-allergiások aránya a nyolcvanas évek végén 20% körül volt, a kilencvenes évek végére azonban már megközelítette a 30%-ot. Ezzel párhuzamosan a parlagfűpollen-terhelés több, mint a háromszorosára nőtt.

Magyarországon a kilencvenes évek elején a bőrteszttel vizsgált pollen-allergiások között 60-90% közötti volt a parlagfűpollenre allergiás betegek aránya.


Mint ismeretes az Országgyűlés módosította a növényvédelemről szóló 2000. évi XXXV. törvényt, amelynek eredményeként az idei évtől kezdve jelentősen szigorodik a parlagfűvel szennyezett területek felderítése és a közérdekű védekezések kivitelezése az elmúlt évek gyakorlatához képest. A parlagfű elleni védekezés elsősorban föld tulajdonosának, illetve használójának a kötelezettsége. A törvény hatálya kiterjed az ország teljes területére és az összes ingatlantulajdonosra.

Ez azt jelenti, hogy a hatóságok eljárásukat nemcsak termőföldön folytatják le, - amelybe a zártkertek is bele tartoznak - hanem belterületen, ipari, kereskedelmi és egyéb telephelyeken, utak, vasutak, vízpartok mentén is.

parlagfűA parlagfű legintenzívebb növekedési időszaka július hónapban, a virágpor szóródásának legnagyobb tömege július végén és augusztus hónapban történik, ezért az ingatlan tulajdonosoknak a parlagfű elleni védekezést június 30-ig végre kell hajtani.


Ez azt jelenti, hogy a törvény értelmében június 30. az a legvégső időpont, ameddig meg kell akadályozni a parlagfű virágbimbóinak kialakulását. Ezt az állapotot továbbra is fenn kell tartani, melynek teljesítése csak a parlagfű rendszeres irtásával lehetséges. A bírói ítélkezési gyakorlat szerint mulasztás állapítható meg, ha a területen június 30-kát követően nem észlelhető olyan beavatkozás, amely a parlagfű fejlődésében kizárja a virágbimbók kialakulását. A parlagfű biológiájából, illetve közegészségügyi veszélyéből adódik, hogy a tényleges virágzás kezdetét nem lehet megvárni a védekezés megkezdésével.


A védekezési tevékenység megtörténtét külterületen a földhivatalok, belterületen a jegyzők ellenőrzik. A területek azonosítása - tulajdonos, földhasználó, helyrajzi szám stb. - ma már számítógéppel és műholdas helymeghatározó berendezésekkel gyorsan, pontosan elvégezhető. Az előző években a parlagfűvel erősen fertőzött területeken gazdálkodók bízvást számíthatnak az idei évben is az ellenőrzésre.


A hatóságok, amennyiben azt látják, hogy a földhasználó és tulajdonos nem végezte el a védekezést, úgy közérdekű védekezést rendel el. Erről nem kell előzetesen - ahogy az ellenőrzésről sem - értesíteni az érdekeltet. A hatóság, a kaszálást végző megbízott vállalkozó az érintett területre beléphet, lezárt területet felnyithat és dolgozhat az ott tartózkodó személyek akarata ellenére is - hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara. Sőt, amennyiben a parlagfű elleni közérdekű védekezést kultúrnövény károsodása nélkül nem lehet elvégezni, a kaszálást abban az esetben is elrendelhetik, ha a kultúrnövény tőszáma nem éri el az agronómiailag indokolt tőszám 50 %-át és a parlagfűvel való borítottság a 30 %-ot meghaladja. Az okozott kárért a földhasználó kártalanításra nem tarthat igényt.


A védekezés költségeit 15 napon belül be kell fizetnie a mulasztás elkövetőjének, késedelem esetén a jegybanki alapkamat kétszeresével növelt összegben. Az összeg adók módjára behajtható, erről az APEH gondoskodik. Amennyiben az ingatlan közös tulajdonban (osztatlan közös esetén) van, úgy a költségek megtérítéséért valamennyi tulajdonos egyetemlegesen felelős.
A mulasztót ezen felül tetemes bírság is fenyegeti. Ez attól függően változik, hogy mekkora belterületről, vagy külterületről van szó. A bírságot szintén adók módjára kell behajtani. Ezen felül a földhasználót további szankcióként egyes agrártámogatások részétől, vagy egészétől is eltilthatják a hatóságok.


A parlagfű vadászatban résztvevő olvasóink között Nógrád24.hu-s ajándéktárgyakat sorsolunk ki! A képeket a nograd24@nograd24.hu e-mail címünkre várjuk! Parlagfű vadászat indul!

A Nógrád24.hu parlagfű vadász akcióját figyelemmel követheti az iwiw-en a Facebookon is!

 

Forrás: HÍR PORT24

 

2010-07-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite