2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
NagyvilágParlamenti alelnök lemondásáért tüntettek

Parlamenti alelnök lemondásáért tüntettek Bécsben


Az osztrák parlament egyik alelnökének lemondásáért tüntettek kedden Bécsben.

ausztriazászló

A parlament előtt mintegy háromszázan demonstráltak Martin Graf ellenzéki politikus visszalépését követelve, baloldali, illetve ifjúsági szervezetek felhívására. A tüntetésen felszólalt a nagyobbik kormánypárt, a szociáldemokraták (SPÖ) ügyvezetője, Günther Kräuter is.

Graf, a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egyik vezető politikusa fokozódó nyomás alá került az utóbbi két hétben, miután az a vád érte, hogy egy magánalapítvány igazgatósági tagjaként nem az alapítvány céljának megfelelően kezelte annak vagyonát. Az alapító, az idén 90 éves Gertrude Meschar bírósághoz fordult és az igazgatóság leváltását kérte. Nem sokkal az alapítvány-ügy kipattanása után kiderült, hogy a parlamenti alelnök neve mellett több választáson is valótlanul az ügyvéd foglalkozás szerepelt a szavazólapokon. Graf lemondott az alapítványi tisztségéről, de kijelentette, a parlamenti alelnökségtől nem áll szándékában megválni.

ezo_banner

hirdetés

A parlament másik négy pártja lemondásra szólította fel a politikust. Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke viszont több nyilatkozatában is kiállt Graf mellett és "hajtóvadászatnak" nevezte a vádakat.

Az ellenzéki Zöldek szerdán a parlament alelnökeinek leváltását lehetővé tévő törvénymódosítást terjeszt be a parlament elé. Korábbi nyilatkozatok alapján kétséges, hogy a jogszabály megkapja-e a szükséges kétharmados többséget. Az SPÖ koalíciós partnere, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) egyetértéséhez kötötte támogatását. Az ÖVP a Zöldeknél szigorúbb feltételt támasztana a parlament általi felmentéshez, csak bírósági ítélet esetén látja azt indokoltnak.

A jelenlegi szabályok nem teremtik meg az elnök és az alelnök parlament általi visszahívásának a lehetőségét. Csak abban az esetben veszíthetik el tisztségüket, ha az alkotmánybíróság súlyos jogsértés elkövetése miatt megfosztja őket képviselői mandátumuktól.


Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-06-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite