2018. szeptember 21., péntek - Máté
Keresés a tartalomban
Zöld zónaPár óra leforgása alatt ölik meg a korallokat bizonyos mikroorganizmusok

Pár óra leforgása alatt ölik meg a korallokat bizonyos mikroorganizmusok


A világszerte tapasztalható korallpusztulás nem csupán az éghajlatváltozás számlájára írható: egy német kutatás szerint a tápanyagban dús üledékekben lakó mikroorganizmusok is tetemes szerepet játszanak a folyamatban.

 

tengeriszivacs

A brémai Max Planck Tengeri Mikrobiológiai Intézet által folytatott kísérletekben a mikroszkopikus élőlények anyagcsere-folyamatai pár óra alatt elpusztították a korallokat. A kevés szerves anyagot tartalmazó üledékek ezzel szemben nem ártottak a csalánozóknak - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

Eddig is ismert volt, hogy a folyókból érkező hordalékiszap halálos lehet a korallokra nézve. Az e mögött rejlő folyamatokra azonban eddig nemigen sikerült fényt deríteni - hangsúlyozták a biológus Miriam Weber és kollégái az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS).

ezo_banner

HIRDETÉS

A szakemberek laboratóriumban, illetve partközeli és nyílt tengeri korallzátonyokon folytatott kísérletekben mutatták ki, hogy az üledékekben zajló mikrobiológiai folyamatok oxigénhiányhoz és a savtartalom növekedéséhez (alacsonyabb pH-értékhez) vezetnek, ami végzetes következményekkel jár a korallok számára.

A csalánozók szövetei ugyanis ilyen körülmények között lebomlanak. Ennek eredményeképp kénhidrogén keletkezik, amely gyorsítja a szomszédos korallok pusztulását. A szerves anyagok koncentrációjának függvényében így ezek az üledékek 15-48 órán belül végezhetnek a korallokkal.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-06-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite