2019. július 16., kedd - Valter
Keresés a tartalomban
ItthonParragh: szegény településeken valósulhat meg a tömeges munkahelyteremtés

Parragh: szegény településeken valósulhat meg a tömeges munkahelyteremtés


Parragh LászlóA kereskedelmi és Iparkamara elnöke a köztévé reggeli műsorában azt mondta: nagy tömegben ott lehet álláslehetőséget teremteni, ahol alacsony a képzettség, alacsony a munkakultúra és a munkahelyteremtés célja annyi, hogy a segélyt helyettesítse a fizetéssel.


Legkorábban 3-4 év múlva léphetnek ki a padok mögül azok a fiatalok, akik most elkezdik az új szakképzési módszerekkel történő tanulást, így a most meghozott döntések eredményeire még várni kell - mondta Parragh László, a Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Ma Reggelben.


Parragh László szerint a kétkezi munkának ma Magyarországon nincs nagy becsülete, ezért ösztönözni kell a fiatalokat, hogy szakmát tanuljanak. Az ösztönzés egyrészt az iskolarendszerben lesz: az iskola többet támogatást kap, ha hiányszakmákat tanít. Másrészt a diák is kap ösztöndíjat.


Az iparkamara elnöke szerint a 2011-es egy átmeneti költségvetés, ami eléri a stabilitás határait, ugyanakkor megmozdítja a gazdaságot is. Bízom abban, hogy fog nőni a fogyasztás is Magyarországon a jövő évi büdzsé hatására - mondta Parragh László.
A különadókkal kapcsolatban a szakember elmondta: az államon fog múlni, hogy a különadóra kötelezett szektor áthárítja-e a lakosságra a többletterheket. A kormány előtt - mint mondta - két lehetőség volt a költségvetési egyensúly megteremtésére: egy direkt kivetett adó emelésével próbálja elérni a kívánt célt vagy kiemel bizonyos csoportokat, gazdasági szektorokat és azoktól von el többletforrásokat. A kormány utóbbit választotta, ilyen szempontból a bankadó megszületése egyértelmű volt.


A kamara közgazdaságtani véleménye szerint a minimálbér számos kockázatot foglal magába - közölte az elnök, s mint mondta: annak emelése iparágakat tehet tönkre, ez történt néhány éve, amikor a textilipar gyakorlatilag kisöprődött az országból, akkor fel kellett volna függeszteni a minimálbér rendszerét három évre. A vállalkozások azonban szerencsére megértőbbek, nem csak a minimálbér emelését tartják szem előtt, hanem az egyéb terheket is, amit az állam a munkaadókra ró.


Parragh László szólt a munkahelyteremtés nehézségeiről is: nagy tömegben ott lehet munkát teremteni, ahol alacsony a képzettség, alacsony a munkakultúra és a munkahelyteremtés célja annyi, hogy a segélyt helyettesítse a fizetéssel.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-11-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite