2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
NagyvilágPattanásig feszült a helyzet Koszovó és Szerbia határán

Pattanásig feszült a helyzet Koszovó és Szerbia határán


A koszovói rendőrség különleges alakulatai megpróbáltak elfoglalni két átkelőt a szerb határon. Belgrád élesen bírálta a koszovói lépést. Heves bírálatokat váltott ki a szerb fővárosban, hogy koszovói kommandósok hajnalban megpróbáltak elfoglalni két átkelőt a zömmel szerbek lakta Észak-Koszovóban.


koszovo


Ivica Dacic szerbiai belügyminiszter a leghatározottabban elítélte a koszovói rendőrség különleges egységének akcióját, amelyet "az úgynevezett független Koszovó északi részének erőszakos integrálására tett kísérletnek" nevezett. Goran Bogdanovic Koszovó-ügyi miniszter felszólította a nemzetközi közösséget, hogy akadályozza meg az erőszak elharapózását a szerbek lakta térségben.


Az észak-koszovói szerbek kedd reggel Leposavic városánál továbbra is kamionokkal és munkagépekkel tartják blokád alatt a Jarinje határátkelő felé vezető főutat, s fogadkoznak, hogy addig nem távoznak onnan, amíg a koszovói rendőrök nem vonulnak vissza a térségből. A koszovói rendőrség különleges egysége megpróbált elfoglalni két átkelőt kedd hajnalban a zömmel albánok lakta fiatal állam északi részén, a Szerbiával közös határon - közölte Bajram Rexhepi koszovói belügyminiszter.


Az egyik átkelőt, Brnjak határállomást a koszovói rendőrök ellenőrzésük alá vonták, de a másikhoz, Jarinje határátkelőhöz nem jutottak el, mert feldühödött helyi szerbek állták útjukat. Hírek szerint NATO-katonákat vezényeltek a helyszínre, és odautazott a szerb kormány két Koszovó-ügyi illetékese is, Goran Bogdanovic miniszter és Borko Stefanovic, az Európai Unió égisze alatt márciusban megkezdett szerb-koszovói tárgyalásokon résztvevő szerb küldöttség vezetője. Beszámolók szerint a helyzet pattanásig feszült.


A két határállomást 2008-ban Koszovó Szerbiából való kiválása ellen tiltakozó szerbek felgyújtották; azóta lényegében nem volt ellenőrzés ezen a két átkelőn. A koszovói kormány azzal indokolta a rendőröknek a határra vezénylését, hogy érvényt akarnak szerezni annak a hat nappal ezelőtti intézkedésnek, amellyel Pristina megtiltotta a szerb áruk importját Koszovóba. A különleges rendőri egységek - összesen nagyjából 40 rendőr - kivezénylése előtt alig néhány órával Hashim Thaci koszovói miniszterelnök menesztette a koszovói rendőrség parancsnokát, Reshat Maliqit. A rendőri vezető menesztése után a koszovói közszolgálati tv-ben cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint azért kellett távoznia posztjáról, mert ellenezte a két határátkelő ellenőrzés alá vonását.


Ez a koszovói kormány első próbálkozása, hogy kiterjessze hatalmát Koszovó egész területére - írta az éjszakai műveletről a Koha ditore, a legnagyobb példányszámú pristinai lap. A pristinai kormány fennhatósága még most, három és fél évvel a függetlenség kikiáltása után sem terjed ki Koszovó északi csücskére, ahol három járásban nagyjából 60 ezer szerb él egy tömbben. Ezen a területen továbbra is a szerb jogszabályok vannak érvényben, cirill betűsek a feliratok, az emberek dinárral fizetnek és autóikon szerbiai a rendszámtábla. Szerb sajtóértesülések szerint a koszovói kormány nem egészen egy éve ötmillió eurót különített el "Észak-Koszovó integrálására", vagyis arra, hogy kiterjessze befolyását erre a területre.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-07-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite