2019. április 23., kedd - Béla
Keresés a tartalomban
NagyvilágPaul Lendvai: a szlovák választási eredmény kettős pofon

Paul Lendvai: a szlovák választási eredmény kettős pofon


Az ausztriai publicista a Der Standard hasábjain azt írta: intő jel, hogy koalíciós partnerei visszaeséséből elsősorban Robert Fico miniszterelnök profitált és pártja messze a legerősebb párt maradt.

 

Paul Lendvai


A szlovákiai választás eredményét elemezte a Der Standard csütörtöki számában megjelent kommentárjában Paul Lendvai.

A három kormánypárt "nacionalista agitációja" ellenére egyértelmű többséget szereztek a mérsékelt polgári pártok - írta vendégkommentárjában az ismert ausztriai publicista a liberális osztrák lap hasábjain. A mindössze 17 éve önálló Szlovákiában az is a választás tétje volt, hogy a diszkreditálódott koalíciós kormánynak sikerül-e a "magyar kártya" kijátszásával elterelni a figyelmet a nagy gazdasági gondokról és a saját soraiban előforduló számos korrupciós ügyről. Nagy meglepetésre - jegyezte meg - nem vált be a számításuk a nemzeti és magyarellenes kártyával.

Mindenesetre intő jel, hogy koalíciós partnerei visszaeséséből elsősorban Robert Fico miniszterelnök profitált és pártja messze a legerősebb párt maradt. Ennek ellenére ez a "dörzsölt baloldali populista" a tulajdonképpeni vesztes, mert nincsenek partnerei a kormányalakításhoz. A polgári ellenzék sikere két, egy éve alapított pártnak, a liberális Szabadság és Szolidaritásnak (SaS) és a Híd magyar pártnak köszönhető. A Híd vezetőjére, a mérsékelt és tekintélyes, "a Fidesz által manipulált és radikalizálódott" kisebbségi képviselőkkel szakító Bugár Bélára szavazott a szlovákiai magyarok kétharmada és a szlovákok 2,2 százaléka - írta Lendvai.

A Híd 8,2 százalékot kapott, míg az "egyre inkább nacionalista módon politizáló" Magyar Koalíció Pártja 4,3 százalékkal kiesett a parlamentből - jegyezte meg a szerző. A kettős állampolgárságról szóló törvénymódosítás után Orbán Viktor és Martonyi János elutasított minden találkozót Bugár Bélával, a Híd vezetőjével és nem vett tudomást a pártról - állt a cikkben.

A választási eredmény ebben az értelemben kettős pofon a szlovák és a magyar nacionalistáknak. Kérdés ugyan, hogy tartós lesz-e a létrehozni szándékozott négypárti polgári koalíció, és ha igen, meddig, mindenesetre a populista-nacionalista Fico-kormány leváltása reménysugár a Kárpát-medencében, "nem több, de nem is kevesebb" - vélekedett Paul Lendvai.

 


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-06-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite