2019. augusztus 23., péntek - Bence
Keresés a tartalomban
ItthonPDSZ: szemfényvesztés a köznevelési törvény módosítása

PDSZ: szemfényvesztés a köznevelési törvény módosítása


A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a kedden elfogadott, "áterőszakolt módosításokkal" egybeszerkesztett köznevelési törvény nem más, mint szemfényvesztés.

Mendrey László


Mendrey László, a PDSZ elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy izomból módosították a törvényt. A "kormányzati gőzhenger" automatikusan szavazott le minden módosító indítványt, amely az általuk megálmodott verzióba "belerondított" volna, lényegtelen, hogy ellenzéki vagy kormánypárti javaslatról volt szó - jegyezte meg.


Az ideológiai szempontokat preferáló, fölösleges ismeretekkel zsúfolt Nemzeti alaptanterv, a megnövekedett munkaterheléstől hajszolt pedagógusok, az értelmesen - önálló játékkal - eltöltött szabadidő esélye nélkül óráról korrepetálásra, fejlesztésre, szakkörre, napközibe, tanulószobára és még ki tudja hova "vezényelt" diákok és az ilyen jellegű feladatok magas színvonalú ellátására jellemzően alkalmatlan intézményrendszer szimbiózisa a színvonal elkerülhetetlen romlását hozza magával - fejtette ki az érdekvédő.


Mendrey László szerint a pedagógusok nominálisan emelkedő fizetése reálértékben épp hogy fedezi a munkaterhelés növekedését. A 16 évre leszállított tankötelezettség miatt növekszik az oktatásból hasznosítható végzettség nélkül kihullók száma. Hosszú távon a társadalom egésze, az ország sínyli meg a kormányzati időutazást - írta.


A parlament kedd délelőtt fogadta el a köznevelési törvény módosítását, amelynek értelmében a pedagógus-életpálya rendszere és a béremelés már az idei tanévkezdéskor kiterjed majd a köznevelési intézményekben pedagógus munkakörben foglalkoztatott valamennyi munkavállalóra. A 2011-ben tervezett béremelés 60 százalékát kapják meg most az érintettek.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2013-08-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite