2019. június 17., hétfő - Laura
Keresés a tartalomban
ItthonPDSZ: vonják vissza a köznevelési törvény tervezetét!

PDSZ: vonják vissza a köznevelési törvény tervezetét!


Vonják vissza a köznevelési törvény tervezetét - ezt javasolja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ); a tömörülés elnöke szerint a miniszterelnök hétfői bejelentése alapján nincs garancia arra, hogy a jogszabály megvalósításához szükséges források rendelkezésre álljanak. A szakszervezet ezért levélben fordult a frakcióvezetőkhöz és az Országgyűlés szakbizottságának elnökéhez.

Mendrey László


Mendrey László az MTI-nek kedden azt mondta, minden félelmük és jóslatuk valósággá vált. Orbán Viktor kormányfő hétfői bejelentése alapján nem látnak garanciát arra, hogy a köznevelési törvény megvalósításához szükséges 700 milliárd forint rendelkezésre áll majd. Ez az egész jogszabály sorsát megkérdőjelezi, annak ellenére, hogy a kormányfő az elfogadását személyes presztízsként kezeli - fűzte hozzá.


Hiller István szocialista országgyűlési képviselő hétfőn a parlamentben azt kérdezte: Orbán Viktor tudja-e felelősséggel vállalni, hogy az oktatásra négy év alatt 700 milliárd forinttal növelik a forrásokat, mint ahogyan egy háttértanulmányban szerepel. Orbán Viktor válaszában elmondta: "boldog lennék, ha igennel válaszolhatnék, mert Magyarországnak szüksége lenne erre". Úgy fogalmazott: a kormány szeretne többet fordítani az oktatásra, és minden erejükkel azon lesznek.


Mendrey László azt mondta, hogy ha a megfelelő financiális feltételek nélkül vágnak bele az átalakításokba, így például a fenntartóváltásba, az óriási mértékű iskolabezárásokhoz és nagy létszámú pedagóguselbocsátásokhoz vezet majd. Ez semmiképpen sem elfogadható számukra - fogalmazott.


A szakszervezeti vezető szerint a közoktatás működik, ha nem is hibátlanul, de működik, és az anomáliákat lehet orvosolni. Ha viszont olyan rendszert próbálnak megvalósítani, amelyhez nincsenek meg a megfelelő eszközök, akkor az a közoktatás szétzilálását okozhatja - jegyezte meg. A kormányfő bejelentését a pedagógusok számára is óriási csalódásként értékelte, szerinte az arról szól, hogy nincs remény négy éven belül semmilyen béremelésre.


A PDSZ ezért kedden levélben fordult a parlamenti pártok frakcióvezetőihez és az Országgyűlés oktatási bizottságának elnökéhez, a tömörülés azt javasolja, hogy vonják vissza a köznevelési törvény tervezetét. Megjegyezte: az a jogszabály, amelynek 100 paragrafusához mintegy 130 módosító indítvány érkezik, nem jó, generális átalakításra szorul.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-11-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite