2019. augusztus 24., szombat - Bertalan
Keresés a tartalomban
ItthonPedagógiai háttéranyag segíti a megemlékezést

Pedagógiai háttéranyag segíti a megemlékezést

Pedagógiai háttéranyag készült a nemzeti összetartozás napjáról, a 131 oldalas dokumentum célja, hogy megkönnyítse az iskolai megemlékezések előkészítését.

 

magyar zászló

A kormany.hu portálon közzétett tájékoztató szerint a forrásokat, tanulmányokat, bibliográfiát, óra- és műsortervet tartalmazó, pedagógusoknak szóló anyag célja, hogy megkönnyítse a nemzeti összetartozás napjához kapcsolódó iskolai megemlékezések előkészítését.

Az anyagban szereplő történeti írások, valamint az azt kiegészítő szemelvények (beszédek, levelek, visszaemlékezések) és irodalmi alkotások nemcsak a Trianonhoz kapcsolódó eseményeket, hanem annak társadalomra gyakorolt hatását is bemutatják.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium felkérésére az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet munkatársai állították össze a pedagógusoknak szóló háttéranyagot.


Az Országgyűlés tavaly május 31-én döntött úgy, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának napja, június 4-e a jövőben a nemzeti összetartozás napja. A fideszes Kövér László és a kereszténydemokrata Semjén Zsolt törvényjavaslatára 302-en szavaztak igennel, 55-en nemmel és 12 képviselő tartózkodott. A Fidesz és KDNP mellett igennel szavazott a Jobbik, illetve egy MSZP-s (Juhász Ferenc) és egy LMP-s (Schiffer András) képviselő. Az MSZP-ből 55-en a nem gombot nyomták meg, az LMP-ből 12-en tartózkodtak.


A nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló, öt paragrafusból álló törvénnyel az Országgyűlés kinyilvánította, hogy "a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme". Az Országgyűlés megerősítette Magyarország elkötelezettségét a magyar nemzet tagjai és közösségei kapcsolatának fenntartása és ápolása, és az Európában elfogadott gyakorlatot alapul vevő közösségi autonómia különböző formáira irányuló természetes igényük támogatása mellett.

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-06-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite