2019. április 18., csütörtök - Andrea
Keresés a tartalomban
ItthonPedofilbotrány Orosházán?

Pedofilbotrány Orosházán?


pedofilA Szeged-Csanádi Katolikus Egyházmegye irodavezetője elismerte, hogy Fazekas Attila orosházi plébánost felfüggesztették megbízatásából és kezdeményezták áthelyezését - írja az Egyenlítő Blog, mely úgy értesült, hogy az ügy hátterében egy pedofílbotrány gyanúja áll.


A Szeged-Csanádi Katolikus Egyházmegye elmozdította állomáshelyéről az orosházi plébánost, Fazakas Attilát. Az egyházmegye "nem részletezendő problémákról", míg a helybeliek pedofíliagyanúról és pénzügyi elszámolások rendezetlenségéről beszélnek. A Független Hírügynökség úgy tudja, az érintett plébános már egy-másfél hete elhagyta a várost.


Kovács József, a Szeged-Csanádi Katolikus Egyházmegye irodavezetője elismerte, hogy Fazekas Attila orosházi plébánost felfüggesztették megbízatásából és kezdeményezták áthelyezését - jelentette az ügyről elsőként beszámoló Egyenlítő Blog, amely úgy értesült, hogy az ügy hátterében egy pedofílbotrány gyanúja áll.


Az Egyenlítő Blog egy informátorra hivatkozva az írja, hogy a valamivel több mint két éve Orosházára érkezett plébánost néhány héttel ezelőtt rajtakapták, amint egy 12 éves lánnyal fajtalankodott. A blog információ szerint felháborodott szülők írtak az esetről Kiss-Rigó László megyéspüspöknek, az egyházmegye így értesült az Orosházán történtekről. Az állítólag érintett kislány szülei elzárkóznak a nyilvánosságtól.


A Független Hírügynökség információi szerint mások viszont azt is tudni vélik, hogy a városi önkormányzattól kapott évi több milliós támogatással nem tud teljes mértékben elszámolni Fazekas. Ugyanakkor az orosházi képviselő-testület következő, pénteki ülésén napirenden lehet egy olyan előterjesztés, amely szerint ebben az évben az önkormányzat újabb 3 millió forinttal támogatja az orosházi katolikus plébániát.


Helyi, nevük mellőzését kérő forrásaink szerint közel három hete beszélik városszerte az orosházi plébánossal összefüggő gyanúról, Fazakas Attila már legalább egy-másfél hete nincs a városban. Egyes források szerint visszement szülővárosába, a székelyföldi Sepsiszentgyörgyre, mások azonban úgy tudják, Kalocsán van. Fazekas el sem búcsúzott a hívektől.


Helyi katolikus hívek a Független Hírügynökségnek elmondták: csupán arról tájékoztatták őket, hogy "bizonyos problémák miatt" már nem Fazekas a plébános, de nem közöltek velük semmi konkrétumot. A Független Hírügynökség kereste a rendőrséget is az eset kapcsán. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság keddi tájékoztatása szerint sem hozzájuk, sem az Orosházi Rendőrkapitánysághoz nem érkezett feljelentés az ügyben. Kerestük Bartucz Katalin egyházmegyei médiareferenst is, aki visszahívást ígért.


Közben egyébként a Szeged-Csanádi Egyházmegye internetes oldalán az áll, hogy Fazekas Attila 2008-tól plébániai kormányzó Orosházán, 2010-től plébános ugyanott. Ugyanakkor a honlapon közzétett adatok szerint 2011-től már Laurinyecz Mihály a szóban forgó város plébánosa.


Orosházán a fideszes többségű képviselő-testület az egyik legnagyobb helyi alapfokú iskolát, az Eötvös Téri Általános Iskolát annak sportcsarnokával együtt - takarékossági okok miatt - át szeretné adni a katolikus egyháznak. Ez ellen a szülők nagyobb része és civil szervezetek tiltakoznak, csütörtök estére demonstrációt szerveznek az orosházi városháza elé.

 

Forrás: Hírszerző/Független Hírügynökség/HÍR PORT24

2011-04-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite