2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
NagyvilágPéldátlan bocsánatkérés! A brit katolikusok megkövették pedofil papok áldozatait

Példátlan bocsánatkérés! A brit katolikusok megkövették pedofil papok áldozatait


PapAz Angol-Walesi Katolikus Püspöki Konferencia közleménye szerint "nincs mentség" az erőszakoskodó papok tettére. Példátlan, önkritikus hangvételű nyilatkozatban követték meg brit katolikus egyházi vezetők csütörtökön a gyermekek sérelmére papok által elkövetett visszaélések elszenvedőit.

A közlemény, amelyet az Angol-Walesi Katolikus Püspöki Konferencia adott ki, "rettenetes bűncselekménynek" nevezi az egyházi személyiségek által korábban elkövetett visszaéléseket, és elismeri, hogy "bizonyos egyházi vezetők" a történtek nyomán "nem tettek megfelelő válaszintézkedéseket".

A nyilatkozat szerint az egyházra szégyent hozó "mélységes botrány", amit egyes papok és vallási személyiségek elkövettek. A püspöki konferencia állásfoglalása "Isten elleni súlyos bűnnek" nevezi a gyermekekkel szembeni visszaéléseket.
A testület ezért őszintén bocsánatot kér, és mély sajnálkozását fejezi ki a visszaélések elszenvedőinek - áll a közleményben.

A vallási vezetők szerint "a tragédia része" az is, hogy egyes püspökök és vallási vezetők sem tudták megfelelően kezelni az ügyet. A katolikus püspöki konferencia ezért külön elnézést kér.

A püspöki nyilatkozat szerint a történtekre "nincs mentség".
A konferencia arra kéri az angol és a walesi katolikusokat, hogy május négy péntekét nyilvánítsák különleges imanapokká, és kérjenek Istentől gyógyírt, megbocsátást.

XVI. Benedek pápa idén szeptemberben négynapos látogatást tesz Nagy-Britanniában.

2010-04-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite