2019. április 18., csütörtök - Andrea
Keresés a tartalomban
ItthonPéntek 13: Ön is retteg tőle?

Péntek 13: Ön is retteg tőle?


Péntek13Triszkaidekafóbia. Ez a szinte kimondhatatlan, titokzatos szó millió embertársunk gyötrelmét jelenti: rettegésüket a tizenhármas számtól. Ön is közéjük tartozik? Akkor a mai nap különösen rosszul érintheti, hiszen nemcsak 13-a, hanem péntek is van. Ha ettől is retteg, az már friggatriszkaidekafóbia, vagy paraszkevidekatriafóbia. Ha ez utóbbit ki tudja mondani, meggyógyul!


A paraszkevidekatriafóbia morbid, irracionális félelem a 13-ára eső pénteki napoktól. Az elnevezés Dr. Donald Dosseytől származik, aki az irracionális félelmek kezelésének szakértője. Azt állítja, hogy akinek sikerül kimondania a szót, az meggyógyul.

Ősi eredetű rettegés


A tizenhármas számtól való iszonyat nem újkeletű, több ősi kultúrában is találkozhatunk vele. Már a germán mitológiában is feltűnt, amikor a Valhallában - ez egyfajta égi palotát jelent - isteni ünnepséget rendeztek és a 12 meghívotthoz egy hívatlan 13-dik csapódott: Loki, az a bajkeverő, a veszélyes, aki Baldr isten halálát okozta. A rómaiak szerint is a halál és rombolás előjele a 13-as szám; a keresztények pedig úgy tartják, hogy a péntek szerencsétlen nap, hiszen e napon feszítették keresztre Jézust. A 13-as szám pedig azért hoz balszerencsét, mert Jézus utolsó vacsorájánál ennyien (Jézus és a 12 apostol) ültek. Így került össze a szerencsétlen nap a szerencsétlen számmal.

Listavezető félelem Amerikában

Az angolszász, a német és a dél-európai kultúrákban a legerősebb a félelem, nemcsak a 13-i péntektől, hanem sokan a 13-as számtól is babonásan rettegnek. Amerikában listavezető babona ez a fajta félelem: a nagyvárosokban nem találni olyan felhőkarcolót, amelynek lenne 13. emelete, a 12. után ugyanis rögtön a 14. következik - vagyis simán átnevezik a rettegett számút. Világszerte sok kórházban nincs 13-as számú kórterem, sőt, egyes légikikötőkből "kifelejtették" a 13-as beszállókaput is. Még a Forma 1-ben sincs 13-as számú autó.

Mondja ki a szót: paraszkevidekatriafóbia!

Mit tehet az ember ezen a napon, ha különösen babonás? Például sót dob a háta mögé a bal vállán át. Nem mászik létrára és minden baljós gondolatot lekopog egy fán... vagy kimondja a szót: paraszkevidekatriafóbia!

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-05-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite