2019. augusztus 24., szombat - Bertalan
Keresés a tartalomban
ItthonPéntek reggel ismét rengett a föld Miskolcon

Péntek reggel ismét rengett a föld Miskolcon


szeizmografAz augusztus 14-iés a szerdai földrengés után péntek hajnalban újra megmozdult a föld Miskolcon.

 Puszta Sándor, a Magyar Tudományos Akadémia Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa arról számolt be, hogy műszereik 3 óra 28 perckor földmozgást jeleztek Miskolctól 15 km-re, majd 10-15 másodperc múlva egy újabb rengést érzékeltek. A mai földmozgás erőssége a Richter-skála szerinti 3,1-es volt, a lakosság egy része - így több észlelőnk is - észlelte.
Az elmúlt napokban a Baranya megyei Sellye községhez közel is kipattant két kisebb rengés: augusztus 17-én reggel a Richter-skála szerinti 3,0-s, illetve egy perc múlva 3,1-es, míg az aznap este 22 óra 10 perckor egy 3,5-ös magnitúdójó földmozgást mértek. A szintén kedden 7 óra 32 perckor, Miskolctól délre bekövetkezett rengés erőssége 2,1-es volt. A szombati borsodi rengést 2,5-ös erősségűnek mérték a műszerek.
A lakosság ugyan érzékelte, hogy megmozdult a föld, de a rengések után esetleges károkról nem érkeztek jelentések.
A Magyarországon eddig észlelt legnagyobb földrengés az 1763-as komáromi rengés volt, amely több mint 60 halálos áldozatot követelt, és a város egy részét is rombadöntötte. 1985. augusztus 15-én a Balaton északi csücskében, Berhidán keletkezett egy nagyobb, 4,9-es magnitúdójú, károkat is okozó földmozgás. Hazánkban egyébként leggyakrabban a Közép-Alföldön és a Balaton északi részén pattanntak ki a lakosság számára alig, vagy szinte egyáltalán nem érzékelhető rengések.

Forrás: www.idokep.hu / HÍR PORT24

2010-08-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite