2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
NagyvilágPénzmosással gyanúsított bűnszervezetre csaptak le

Pénzmosással gyanúsított bűnszervezetre csaptak le Moszkvában


Hét év alatt több mint 100 milliárd rubeles "forgalmat" bonyolított le az a pénzmosó bűnszervezet, amelyre az orosz fővárosban csaptak le az orosz hatóságok - közölte a Rosszija 24 hírtelevízió szombaton.

rendorsegnegy

Az orosz belügyi főigazgatóság és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) munkatársai a veszélyes bűnözők elfogására szakosodott egyik szervezet segítségével 20 embert tartóztattak fel csütörtökön a moszkvai vnukovói repülőtér teherforgalmi terminálján. A nagyszabású akcióban a dagesztáni belügyi hatóságok is közreműködtek. A repülőtéren elfogott személyektől összesen 400 millió rubelt (körülbelül 3 milliárd forintot) és több fegyvert koboztak el.

A pénzmosással foglalkozó bűnszervezetnek az észak-kaukázusi köztársaságban volt a bázisa. A nyomozás előzetes adatai szerint az illegális hálózat hét év alatt több mint 100 milliárd rubelt mosott át (700-800 milliárd forint) azzal, hogy illegális banki tevékenységet folytatott az Oroszországi Föderációban.

A szervezet egyének és jogi személyek megrendelésére nagy összegeket utalt át dagesztáni bankokba, azokat később készpénzzé tették. Csakhogy az ügyletek egésze fiktív megbízásokon alapult, a megbízók sem létező személyek vagy cégek voltak, a pénzek pedig nem létező vállalatok számlájára kerültek. Az ily módon illegálisan nyert készpénzt titkos raktárakban őrizték.

Ezt követően a pénzt hatalmas tételekben Mahacskalából, Dagesztán fővárosából légi úton juttatták el Moszkvába. Vnukovón azokat az embereket kapták el, akik a pénz szállításával foglalkozó, Karat-1 nevű dagesztáni cégnek dolgoztak.

Az orosz fővárosba jelentős pénzügyi- és hitelszervezetek, valamint egyének és jogi személyek "rendelésére" szállították az illegális forgalomban lévő pénzt - közölte az orosz belügyminisztérium. A nyomozás során hamis állami jelzésű gépkocsirendszámokat, pecséteket, és a repülőtéren lefoglalton túl további 600 millió rubel (körülbelül 4,5 milliárd forint) értékű készpénzt foglaltak le Moszkvában az orosz belügyi és belbiztonsági hatóságok.

Szakértők szerint az Orosz Föderációhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaságokban a bűnözői csoportok illegális pénzekből támogatják a lázadó csoportokat, vásárolnak fegyvereket részükre.

 

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-03-31

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite