2019. március 23., szombat - Beáta
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyePetanque egyesület alakul Bátonyterenyén

Petanque egyesület alakul Bátonyterenyén


Előreláthatólag ősszel alakul meg a bátonyterenyei petanque egyesület melyet a Power SE elnöke indított el. A petanque egy francia eredetű golyójáték. Neve a „mozdulatlan lábak" jelentésű francia pieds tanqués kifejezés szavainak összevonásából származik.

petang

Göröcs Attila a Power SE elnöke a Nógrád24-nek elmondta:

Egy igen népszerű sportról van szó, amely már teret hódított Európában valamint az egész világon. Magyarországon jelenleg még nem igazán ismerik a sport ezen válfaját. A célunk az,hogy megismertessük az emberekkel a petanque szépségét, hiszen hatalmas közösség összetartó ereje is van. Európában de már Magyarországon is sok helyen versenyszerűen játszák. A játékhoz készített labdák két változatban készülnek. Egy a fiatalabb korosztálynak műanyag labdákkal valamint fémből a felnőtt korosztálynak. Előreláthatólag ősszel alakul meg Bátonyterenyén az egyesület.

A petanqueről részletesen:

A pétanque golyó fémből készül, átmérője legalább 70,5 milliméter és legfeljebb 8 centiméter. A kivétel az élénk színűre festett célgolyó, az „Öcsi", amelynek anyaga fa, vagy műanyagból készül, átmérője 35 +-1 milliméter. A fémgolyókon a könnyebb megkülönböztetés érdekében rovátkák, azonosító kód és márkanév található bevésve.

A pálya vízszintes, tömör alsó réteggel. A felső réteg 1,5 cm vastag, zúzalékos, kicsit lazább az alsó rétegnél, de ideálisan tömör. Nagysága tetszés szerinti lehet, de nemzetközi és országos bajnokságban 15 méter hosszú és 4 méter széles, más versenyeken legalább 13 méter, szélesség 3 méter.

 

petangegy

Játékmenet:

A játékban először az Öcsit dobja el a kezdő csapat, nem érhet semmihez és senkihez és úgy kell megállnia, hogy a dobókörből legalább hat, legfeljebb tíz méter távolságra legyen, a pálya szélétől és bármilyen akadálytól pedig legalább egy méterre. A cél a saját golyót minél közelebb juttatni az Öcsihez. Mindig a rosszabb helyzetben lévő csapat(vagy játékos) következik, ha még van hátra golyója. A csapat a kör végén annyi pontot kap, amennyi golyója közelebb állt meg az Öcsihez, mint az ellenfél legközelebbi golyója. A verseny akkor ér véget, ha az egyik csapat eléri a 13 pontot és ezzel győz.

 

HÍR PORT 24 / Remenár János

 

2011-08-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite