2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
ItthonPintér: 154-en jelentkeztek eddig a szenior rendőrökhöz

Pintér: 154-en jelentkeztek eddig a szenior rendőrökhöz


Januárban három embert vettek fel a rendőrség szenior állományába. Pintér Sándor belügyminiszter egy képviselői kérdésre adott válaszában ugyanakkor azt közölte: az érdeklődés széles körű, ám a rendőrség kimutatása szerint csak azok minősülnek jelentkezőnek, akik esetében már megindult az állományba vételi eljárás. Számuk február 1-jéig 154 volt.

Pintér Sándor001


Az állomány év végére várható létszáma annak függvénye, hányan kívánnak élni ezzel a lehetőséggel; az illetmények fedezetét a rendőrség költségvetése tartalmazza, a pontos összeg a szenior állomány létszámához igazodik majd - közölte a belügyminiszter a szocialista Harangozó Tamás írásbeli kérdésére válaszolva.


Az MSZP-s képviselő - a válasszal együtt a parlamenti honlapon olvasható kérdésében - arról érdeklődött, hányan jelentkeztek a szenior állományba január végéig, hány embert vettek fel, a belügyminiszter várakozása szerint mekkora létszámú lesz a szenior állomány 2012 végére, illetve mekkora összeget kell fordítani az illetményekre, és milyen forrásból biztosítják ezt.


A parlament tavaly novemberben döntött a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetéséről, és ezzel együtt arról is, hogy január 1-jétől az 57 éven aluli szolgálati nyugdíjasok csak a nyugdíjemelés mértékével növelt, de a személyi jövedelemadóval csökkentett összegű járandóságot kaphatnak ettől az évtől, ha nem mennek vissza dolgozni a rendőrség szenior állományába.


A jogszabály célja a kormány indoklása szerint az volt, hogy ösztönözze az egykori, a nyugdíjkorhatárt még el nem érő rendvédelmi dolgozók újbóli munkavállalását. Így a szolgálati járandóságból visszatérők - az egykori katonák és tűzoltók is - kérhetik, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig a rendőrség úgynevezett szenior állományába kerüljenek. Ez esetben fegyver nélküli szolgálatot látnak el, nettó jövedelmük pedig nem lehet kisebb a korábbi járandóságnál, illetve a minimálbér másfélszeresénél.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-02-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite