2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
ItthonPintér: a BM ezer települést von be az önkormányzati kazánprogramba

Pintér: a BM ezer települést von be az önkormányzati kazánprogramba


Ezer települést kíván bevonni a Belügyminisztérium (BM) az úgynevezett kazánprogramba, amellyel jelentős megtakarítást érhetnek el az önkormányzatok - közölte Pintér Sándor az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülésén.

pinter_sandor_0521_001

Pintér Sándor


A tárca vezetője éves beszámolóján egyebek mellett arról beszélt, hogy 94 hátrányos és különösen hátrányos helyzetű kistérségben indították már el a közfoglalkoztatást is segítő kazánprogramot, melynek eredményei azt mutatták, hogy "25 százalékára csökkenthető (...) a fatüzelésű kazánnal az energiaszükséglet ára". Közölte, a programot országossá bővítik, ennek keretében ezer település óvodáinak, iskoláinak, napközi otthonainak, vagy éppen önkormányzati épületeinek fűtését oldhatnák meg ezzel a rendszerrel. Szavai szerint ez a program nemcsak az önkormányzatoknak jelentene anyagi könnyebbséget, hanem a kazángyártó kis- és középvállalatokat is támogatni tudnák.

A meghallgatáson többször is szóba kerültek a 2006 őszén történtek. Harangozó Tamás (MSZP) felidézte, hogy az állam 270 millió forintot fizetett ki a jogszerűtlen rendőri fellépések károsultjainak. Az ülésen egy - már korábban is benyújtott - törvényjavaslatot adott át Pintér Sándornak, és arra kérte, legyen társelőterjesztője, vagy "vegye a nevére". Elmondta, a javaslat a 2006 őszén megsérült rendőrök kárpótlásáról szól, azokéról, akiknek a felelősségét később nem állapították meg. Pintér Sándor azt közölte, nem ismeri az átadott javaslatot, így arról nem kívánt nyilatkozni.

Jelezte ugyanakkor, hogy a képviselő "nyitott kapukat dönget", amikor a megsérült rendőrök érdekében emel szót, mert a BM új gyakorlatot vezetett be. Ennek lényege, hogy akik szolgálatteljesítés közben, jogszerű és szakszerű magatartás tanúsítása mellett megsérülnek, és nem tudják a szolgálatukat folytatni, azokról a tárca külön gondoskodik. Mátrai Márta (Fidesz) a fogvatartottak létszámáról, a fogvatartottak foglalkoztatásáról kérdezte a belügyminisztert, aki válaszában elmondta, mintegy ezerrel nőtt az elítéltek száma az intézményekben, annak ellenére, hogy megnyitották a solti és a budapesti Gyorskocsi utcai büntetés-végrehajtási intézményeket.

A BM jövő évi költségvetésére vonatkozó kérdéseket a tárcavezető korainak tartotta, de arra hívta fel a figyelmet, hogy 2010-ben és 2011-ben is adósságmentesen zárták az évet a hozzájuk tartozó szervezetek. Közölte, mindent megtesznek azért, hogy a büdzsé megtervezésénél a rendőrség ne kerüljön hátrányos helyzetbe, hiszen, mint fogalmazott, az ország közrendjéért és közbiztonságáért felel.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-05-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite