2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
ItthonPintér és a szakszervezetek egy asztalnál - nem közeledtek az álláspontok

Pintér és a szakszervezetek egy asztalnál - nem közeledtek az álláspontok


rendvedelmidemonstracio01A tűzoltók megkapják az elmaradt túlóradíjakat, de ezen felül szinte semmiben nem tudtak megegyezni a rendvédelmi szakszervezetek és a belügyminiszter a mai tárgyaláson.


Nem közeledtek az álláspontok a rendvédelmi dolgozók érdekképviseleti vezetői és Pintér Sándor belügyminiszter hétfő délelőtti, több mint háromórás informális megbeszélésén. Minderről Kónya Péter, a demonstrációs bizottság vezetője számolt be a találkozó után.


Az egyeztetés előtt a szakszervezetek arra számítottak, hogy a kormány megértette áprilisban megkezdett demonstrációsorozatuk üzenetét, és konstruktív tárgyalást tudnak folytatni Pintér Sándor belügyminiszterrel.


A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke kiemelte, hogy egyértelművé tették: a szakszervezetek további tárgyalásokat kívánnak folytatni a szolgálati nyugdíjrendszer tervezett változtatásairól. A kormánynak be kell látnia, hogy változtatnia kell eredeti elképzelésein. Elkövetkezhet az az idő, amikor a szakszervezeti vezetők nem tudják egy-egy demonstráció békés jellegét biztosítani - tette hozzá. Pozitívnak értékelte a tárgyalást ugyanakkor abból a szempontból, hogy elindult egyfajta együttgondolkodás. Közölte, az is látszik, hogy a miniszter sok kérdésben az övékhez hasonló álláspontot képvisel.


A szakszervezeti vezetők készek a korábban nyolc pontban megfogalmazott követeléseikről külön-külön tárgyalásokat folytatni, tehát nem csak "csomagban". Készek arra is, hogy az új közszolgálati életpályamodellről konstruktív tárgyalásokat folytassanak a kormánnyal.

A szakszervezetek 2012-ben az elmúlt évek bérbefagyasztásait követően az illetményrendszerbe is beépülő bérfejlesztést tartanak csak elfogadhatónak. A belügyminiszter ezzel kapcsolatban azt jelezte: akkor tud erre ígéretet tenni, ha a közszféra egészére vonatkozóan ilyen irányú tervei lesznek a kormánynak. Kónya Péter azonban arra mutatott rá, hogy a konvergenciaprogram angol nyelvű változata szerint a kormány hároméves bérbefagyasztást tervez a közszférában.


A demonstrációs bizottság vezetője azt hangoztatta: jelentős bérrendezést várnak el a kormánytól a teljes fegyveres és rendvédelmi szférára vonatkozóan. Szólt arról is, hogy nem sikerült dűlőre jutniuk a már nyugállományba vonult kollégák státusza és juttatásai tekintetében. Pintér Sándor erről azt mondta, hogy még nincs kialakult kormányzati elképzelés, de azt "egyértelműsítette": valamilyen módon felülvizsgálják azoknak a kollégáknak a státuszát, akik egészségesek és szolgálati nyugdíjba vonultak, de még nem érték el a (rendes) nyugdíjkorhatárt.


Kónya Péter közölte, hogy készek a további korrekt tárgyalásokra, de jelezték a miniszternek: remélik, hogy megértették a demonstrációk üzenetét; az állomány rendkívül elkeseredett, és eltökélt abban, hogy a törvényben garantált jogait megőrizze.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-05-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite