2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
ItthonPintér Sándor: a kormány stratégiai partnerként tekint a polgárőrökre

Pintér Sándor: a kormány stratégiai partnerként tekint a polgárőrökre


Bár a közbiztonság és a közrend megteremtése, illetve fenntartása állami monopólium, ez a munka nehezebb és sikertelenebb volna a polgárőrség segítsége nélkül, ezért a tárca fejleszteni kívánja velük az együttműködést - jelentette ki a belügyminiszter az országos polgárőrnapon Jászberényben.

pinter_sandor_0521_001

Pintér Sándor


Az eseményen tiszteletbeli polgárőrré választott Pintér Sándor beszédében megköszönte a csaknem 90 ezer polgárőr munkáját, majd úgy fogalmazott: a kormány stratégiai partnereinek tekinti a szervezet tagjait, akik nem csupán a legközelebb állnak a lakossághoz, de maguk is helybeliek lévén, egyszerre igénylik és garantálják településük közbiztonságát.


Hangsúlyozta: a közrend megteremtése és fenntartása ugyan állami monopólium, de "jól jön a segítség". Ezt azonban a Belügyminisztérium kizárólag a 2006-ban elfogadott és tavaly átdolgozott polgárőr törvény alapján kéri és fogadja el - húzta alá a politikus hozzátéve: "nem engedünk azoknak a szervezeteknek, amelyek rendcsinálás ürügyén rendetlenséget és anarchiát szítanak az országban".


Pintér Sándor emlékeztetett: az új jogszabályi háttér megteremtésével párhuzamosan át kellett szervezni a polgárőrséget, és új polgárőr-igazolványok kiadására is szükség volt. Ám az téves elképzelésen alapult, hogy a korszerű azonosítókat a tagságnak kell megfizetnie, ez az állam feladata - mondta. Hozzátette: a tavaly megkötött stratégiai szövetséget a hatékonyság javítása érdekében egy újabb - a jászberényi rendezvényen szentesített - megállapodással tovább szeretnék erősíteni.

ezo_banner

HIRDETÉS


A tárcavezető jelezte: a jövőben kiemelt szerepet szán a polgárőrségnek a kistelepülések biztonsági igényeinek kielégítésében. Emellett az elkövetkező időszak egyik legfontosabb feladata az idősek védelme. A miniszter rámutatott: a polgárőrség jó teljesítményének nélkülözhetetlen feltétele az anyagi biztonság. Ennek bázisát az az évente 700 millió forintos állami támogatás adja, amelyből már tavaly is, az idén is és jövőre is gazdálkodhat a szövetség. A Belügyminisztérium célja az, hogy ez az összeg 2014-ben legalább egymilliárd forintra növekedjen - közölte.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-06-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite