2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
ItthonPintér Sándor: nem kell önkormányzati rendőrség, sem csendőrség

Pintér Sándor: nem kell önkormányzati rendőrség, sem csendőrség


A belügyminiszter szerint nincs szükség sem önkormányzati rendőrségre, sem pedig csendőrségre, mert a fegyveres szervezetek el tudják látni közrendvédelmi a feladataikat.

Pintér Sándor01

Pintér Sándor kedden az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt úgy fogalmazott: nem kell önkormányzati rendőrség, nem kell csendőrség, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Belügyminisztérium irányítása alatt álló fegyveres szervek az ország közrendjét, közbiztonságát megfelelő szinten tudják biztosítani.

A szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokra, illetve a rendvédelmi dolgozók nyugdíjazására vonatkozó változásokra utalva arról beszélt: senkit sem kényszerítenek majd vissza a munkába, mindenki maga döntheti el, vissza kíván-e térni a fegyveres szolgálatba. Jelezte továbbá: a visszatérőknek lehetőségük van arra, hogy a "könnyített rendőri hivatást" válasszák.

Arról is beszélt, hogy az elképzelések szerint a rendvédelmi dolgozók a jövőben öt éves nyugdíjkedvezményre lesznek jogosultak. Szavai szerint ebben az időszakban a dolgozók rendelkezési állományba kerülnének, így a nekik kifizetett pénzeket nem a nyugdíjkasszából fizetnék.

A dolgozók cafetéria-juttatásával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, volt olyan fegyveres szerv, ahol korábban nem létezett ilyen juttatás, és volt olyan is, ahol ennek éves mértéke 980 ezer forint volt.

Közölte, úgy döntött, hogy a cafetéria juttatás mértéke legyen egyenlő a munkatársak között, ezért kap jelenleg mindenki évi 200 ezer forintnyi juttatást.

Jelezte: szeretné, ha a jövőben ezt az összeget a dolgozók készpénzben kaphatnák meg.
Elmondta azt is, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadóval az állományban senki nem járt rosszul, mert aki kevesebbet kapott volna, annak kipótolták a bérét. Hozzátette: ez 2 milliárd forintba került.

Pintér Sándor beszámolójában a finanszírozással, a költségvetési források egy részének zárolásával kapcsolatban többször arra mutatott rá, hogy a korábbi kormányzatok kötelezettségvállalásaiért, tartozásaiért is helyt kell állniuk, így például a tűzoltók túlóradíj-kifizetései is a mostani költségvetést terhelik.

Közölte, a tűzoltók 2004 és 2006 közötti túlóradíját két részletben, a harmadik, és a negyedik negyedévben fizetik majd ki.
Pintér Sándor beszámolójában a korábbi ígéreteit vette sorra, ezek között a legnagyobb kihívásnak a kistelepülések közbiztonságának a megerősítését nevezte. Elmondta, a tulajdon elleni szabálysértések rendőri felderítése, és az elzárással való büntetés bevezetése érzékelhető változást hozott a közbiztonságban.

Elmondta, tovább kívánják erősíteni a körzeti megbízotti rendszert egyebek mellett az idén a szakközépiskolát elvégző 2.300 rendőrrel, továbbá a "gördülő akciót" is folytatják; ez utóbbiban a településeket járják sorra.

Közölte azt is, hogy közel 40 százalékkal csökkent a városi üzleti lopások száma, és a visszajelzések szerint a lakosság biztonságérzete is nőtt.

Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatójának ügyével kapcsolatos kérdésre azt mondta: zárt ülésen szívesen ad tájékoztatást.


Forrás : MTI / HÍRPORT 24

 

2011-07-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite