2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
ItthonPiros-fehér-zöld cserépből támad az osztrák falura a fenyegető kúszónövény

Piros-fehér-zöld cserépből támad az osztrák falura a fenyegető kúszónövény


Osztrák hírdetésSem a stájerországi Murauban dolgozó magyarok, sem a helyi polgármesteri hivatal, de még a képet készítő radikális párt sem tud arról, hogy feszültség lenne a magyarok és a Sankt Georgen ob Murauban élő emberek között. Egy fenyegető kúszónövény mégis piros-fehér-zöld virágcserépből nyújtózik az osztrák síparadicsomban élők felé az FPÖ egyik kampányhirdetésben. Az FPÖ helyi képviselője szerint a virág nem a helyben sok pénzt befektető magyarokat jelképezi, a polgármester pedig butaságnak tartja az egész ügyet.


Egy stájerországi Murauban élő magyar férfi másfél-két hete egy reklámküldeményt talált a postaládájában. A szórólapot az alig 1400 fős település valamennyi házához bedobták. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szórólapján egy karikatúra és egy fotó látható, a karikatúra egy piros-fehér-zöld cserépbe ültetett látszólag ártatlan virágot - egy estikét - ábrázol, amely a következő képkockán már az öltönyös férfiakra tekeredik és fenyegetően tornyosul feléjük.


A támadást egyedül a kezdetektől fogva szkeptikus középkék öltönyös féri (az öltöny színe megegyezik az FPÖ színével) ússza meg, aki azzal kommentálja az esetet, hogy "Emberek, ez előre látható volt". A képen két fekete öltönyös férfi a virág fogságába kerül (az egyik a kormányban alárendelt szerepet játszó osztrák néppártot, az ÖVP-t, a másik a 2008-ban elhúnyt radikális osztrák pártvezér, az FPÖ-t éveken át vezető Jörg Haider utolsó pártját, a BZÖ-t jelképezi), legrosszabbul azonban egy piros öltönyös (a kormányt vezető szocialista SPÖ-t jelképező) férfi jár: őt teljesen a földre teperi a kúszónövény. A két karikatúrakocka mellett egy hat férfit ábrázoló fotó látható, amelyen a következő felirat áll: "Mi a gyökerénél ragadjuk meg a problémákat!"


Sankt Georgen ob Murauban március 21-én helyhatósági választások lesznek. A község vezetésében az FPÖ-nek jelenleg négy helye van 7 ÖVP-s és 4 SPÖ-s testületi tag mellett.
"A fényképen látható két helyi síoktató, a golfklub egyik bérlője és egy étteremtulajdonos is, aki nagyon jól profitálnak a rengeteg magyar turistából" - mondta ausztriai magyar férfi. Aki szerint a képen látható egyik férfi még gyermeke keresztelőjére is meghívta a magyar síturizmusban dolgozó ismerőseit.
A Budapesttől kocsival körülbelül 5 óra alatt megközelíthető Murau népszerű síközpont, a síelők legalább fele magyar, a visszatérő vendégek között Szuper szerint több olimpikon és ismert közéleti személyiség van.


Kapus György, az Osztrák Idegenforgalmi Hivatal igazgatója szerint a muraui régió húsz évvel ezelőtt az elsők között ismerte fel a magyarok jelentőségét, azóta a magyarok által leglátogatottabb terület Ausztriában. A terület megélhetése ezért szerinte nagyban függ a magyaroktól. Mint mondta, a síszezonban rengeteg magyar dolgozik a régióban.


A helyi vezetés elhatárolódik


Ez az FPÖ véleménye, amely nem egyezik a polgármesteri hivatal véleményével - mondta a polgármesteri hivatal vezetője, Franz Schitter. "Csodálkoztunk, amikor kb. két hete megláttuk a szórólapokat... Mi itt nagyon szívesen látjuk a magyarokat, és nagyon kellemes vendégekként ismerjük őket" - tette hozzá
Schitter szerint egyelőre még nem döntötte el a helyi önkormányzat vezetése, hogy fognak-e hivatalosan reagálni a szórólapra. "Kampányidőszakban vagyunk, nem szabad minden butaságra reagálni" - mondta. "Ha most leállnánk vitatkozni az FPÖ-vel, az csak kedvezne nekik, mivel rájuk irányulna a figyelem" - mondta, hozzátéve, hogy szerinte az a szerencsétlen eset történt, hogy a szórólap készítői politikai aprópénzre váltottak egy nem is különösen jelentős témát.


Magyarokat érintő konkrét problémáról ő sem tud. Összesen egy - bár nem szerinte jelentéktelen - esetre emlékszik, amikor morgolódás volt a régióban. Sankt Georgenben egy korábban hosszú évtizedeken át egyházi kezelésben lévő vendégházat vásárolt meg egy magyar befektető. Mint mondta, egyetlen osztrák érdeklődő sem jelentkezett az omladozó épületért, ezért a polgármesteri hivatal örült neki, hogy valaki megvette és karban tartja a házat. "Egy-két ember elturistásodásról beszél, de ennek nincs semmi köze a magyarokhoz, és ez a jelenség a világ minden üdülőtelepülésén előfordul" - tette hozzá Schitter.

2010-03-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite