2019. június 20., csütörtök - Rafael
Keresés a tartalomban
NagyvilágPisztollyal rálőttek a köztársasági elnökre

Játék pisztollyal rálőttek Klaus cseh köztársasági elnökre

Játék pisztollyal rálőtt Václav Klaus cseh államfőre egy férfi péntek délután az észak-csehországi Chrastava kisvárosban, amikor az elnök egy hídavatáson a tömegben sétált. Az elnök nem sérült meg, a támadót elfogták.

Pisztoly

Klausnak a cseh hírtelevízió jelentése szerint semmi baja nem történt, s az incidenst nem is nagyon akarta kommentálni. Állítólag csak annyit mondott, hogy sok bolond ember van a világon, majd továbbment.

A férfit a rendőrség azonnal őrizetbe vette, és elszállította a helyszínről. Tettének indítóokai egyelőre nem ismeretesek.

Klaus a helyszínen maradt, s tovább beszélgetett az ottani politikusokkal és a helyi lakosokkal. Nem sokkal később azonban az államfő és kísérete elhagyta a városkát. "Az elnök úr a prágai központi katonai kórházba ment kivizsgálásra" - közölte újságírókkal Radim Ochvat, elnöki szóvivő.

Az incidens délután történt, amikor Klaus a felújított híd megnyitása után emberekkel körülvéve a hídon sétált. A jelenetet csak az elnök közvetlen közelében állók vették észre. Szemtanúk szerint a férfi egy harci játékoknál használatos, úgynevezett airsoft pisztollyal volt felfegyverezve, amely "alacsony energiájú" légfegyvernek számít, és műanyag gömblövedékeket lő ki.

"Az elnök mellett álltam, amikor egy férfi a másik oldalról Klaus oldalához nyomott egy pisztolyt, és többször meghúzta a ravaszt. Néhány kattanást hallottam, s az első pillanatban, nem is értettem, miről van szó" - mondta újságíróknak Michael Canov, a kisváros polgármestere.

Egy másik szemtanú szerint a tettes közelről, alig néhány méterről lőtt rá az elnökre, akit több műanyag lövedék el is talált. Klaus az incidens után megdorgálta testőreit. "Srácok, hát most valóban nem voltatok jók" - idézte az elnök szavait a Prima kereskedelmi televízió.

A terepszínű katonai gyakorlóruhába öltözött férfi megpróbált ugyan elfutni és elvegyülni a tömegben, de az elnök testőrei rövidesen elkapták és átadták a rendőrségnek. A 26 éves támadó kihallgatása folyamatban van.

"A politikusok nem hallgatnak ránk, vakok és süketek a nép panaszai iránt" - mondta újságíróknak őrizetbe vételekor a tettes. Hozzátette: ez volt az egyetlen lehetőség arra, hogy kimutassa elégedetlenségét.

Az országos rendőrfőkapitányság első véleménye szerint az államfő testőrsége, illetve az állami rendőrség is súlyos hibát vétett, amikor nem vették észre a támadni készülő férfit. Biztonsági szakértők szerint az incidens könnyen tragédiába torkollhatott volna, hiszen a testőrök és a rendőrök nem tudhatták, milyen pisztolyt használ a támadó, s ők lőfegyverrel válaszolhattak volna.
"Bár senki sem sérült meg, az esetet az államfő elleni komoly és példa nélküli támadásként kezeljük" - nyilatkozta Petr Kmínek, a libereci városi rendőrség szóvivője.

"Az elnököt egy 26 éves helyi férfi támadta meg" - tájékoztatott Vlasta Suchánková, a libereci régió rendőrségi szóvivője. "A férfit őrizetbe vettük, a chrastavai rendőrség cellájában van, s kihallgatjuk" - tette hozzá.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

 

2012-09-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite