2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
ItthonPlágiumgyanú - Parlamenti vizsgálóbizottságot javasol a Jobbik

Plágiumgyanú - Parlamenti vizsgálóbizottságot javasol a Jobbik


A Jobbik parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben írt kisdoktori disszertációjának keletkezésével, illetve az államfő ügyben tett nyilatkozataival kapcsolatban - jelentette be Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Schmitt Pál 001


Hozzátette: elképzeléseik szerint a parlamenti vizsgálóbizottság a Semmelweis Egyetem szerdán felállt öttagú tényfeltáró bizottságával együttműködve végezhetné a munkáját. Az ellenzéki politikus leszögezte: a köztársasági elnöknek az ügyben tett nyilatkozatai "hazugsággyanúsak" és hiába próbál magyarázkodni, állításait az érintettek többször is megcáfolták. Dúró Dóra szerint Schmitt Pál "hazugságspirálba" került, éppen ezért szükséges a plágiumgyanú mellett az államfő nyilatkozatait és a politikai következményeket is vizsgálni. Így például, hogy milyen nemzetközi presztízsveszteséget jelent, hogyha az államfő továbbra sem tudja cáfolni a plágiumgyanút. A Jobbik szerint ez az ügy az őszödi beszédhez hasonló morális válságot okozhat és az emberek politikától való elfordulásához vezethet. Éppen ezért minden magyar állampolgárnak és Schmitt Pálnak is érdeke, hogy kiderüljön az igazság - mondta Dúró Dóra.


A hvg.hu január 11-én írta meg először, hogy Schmitt Pál 1992-es, 215 oldalas disszertációjának mintegy 180 oldala a bolgár Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele. Az Index később arról írt, hogy egyes bekezdések szó szerint megegyeznek egy német tudós, Klaus Heinemann tanulmányának részleteivel. Az államfő a múlt héten, az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában visszautasította a plágiumvádat. Közölte, legjobb tudása szerint készítette kisdoktori disszertációját, nem tulajdonította el senki szellemi tulajdonát. Mint mondta, dolgozata alapirodalmi adatokra, "törzsadatokra" épül, "ez a sokat emlegetett 180 oldal", míg értekezésében van egy olyan rész, 30-35 oldal, ahol következtetéseket vont le. A Semmelweis Egyetem rektora január 17-én kezdeményezte tényfeltáró bizottság létrehozását az ügyben a sporttudományi kar dékánjánál. A köztársasági elnök erre reagálva azt mondta, készen áll a vizsgálatra, hiszen politikusként és államfőként meg kell szoknia, hogy tetteinek átláthatóknak és elszámoltathatóknak kell lenniük.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 


2012-01-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite