2019. május 19., - Ivó, Milán
Keresés a tartalomban
ItthonPlágiumügy: honnan van a bizottságnak Georgijev-tanulmánya?

Plágiumügy: honnan van a bizottságnak Georgijev-tanulmánya?


Egy hónapja dolgozik a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Testnevelési Főiskolai Karán az a vizsgálóbizottság, melynek el kell döntenie, követett-e el plágiumot doktori dolgozata elkészítésekor Schmitt Pál. A hvg.hu információi szerint Nikolaj Georgijev bolgár kutató eredeti tanulmányából egy példány lelhető fel Magyarországon, ez a lap szerkesztőségének birtokában van, egyelőre senki nem kérte tőlük.

Schmitt Pál aláírja az új alkotmányt

Nem tudni, miből, mi alapján végzi munkáját az a vizsgálóbizottság, ami a SOTE Testnevelési Főiskolai Karán állt fel, hogy megvizsgálja: plagizált-e a köztársasági elnök- írja a hvg.hu. Mint ismert, a lap január 11-én hozta nyilvánosságra, hogy Schmitt Pál 1992-ben írt doktori dolgozata szinte szóról szóra megegyezik Nikolaj Georgijev bolgár sportkutató évekkel korábban írt tudományos munkájával. Schmitt Pál először tagadta a vádat, majd egy interjúban elismerte, hogy a dolgozat nagy részéhez valóban felhasználta „törzsanyagként" Georgijev tanulmányát, de - mint hangsúlyozta - a fennmaradó rész saját következtetéseit, kutatásait tartalmazza. Ezután kiderült, hogy a maradék, Schmitt Pál meghatározása szerint "30-35 oldal" jelentős része (17 oldal) is plágiumgyanús.

Tóth Miklós, a SOTE TF dékánja ezután döntött úgy január 25-én, hogy vizsgálóbizottságot állít fel. A testület összetétele nem nyilvános, mint ahogy az eddig elvégzett munka sem, annyit lehet csupán tudni, hogy március 28-án közlik jelentésüket. A hvg.hu tudomása szerint a Georgijev-tanulmányból egyetlen példány érhető el Magyarországon, ez az ő szerkesztőségükben van. A lausanne-i könyvtár, melyben a dokumentum fellelhető, január óta zárva tart. Nikolaj Georgijev lánya korábban azt mondta a lapnak, hogy édesapja ezt a munkáját elküldte másolatban néhány helyre, de nem tudja, pontosan hova.

A szerkesztőség vezetése a bizottság megalakulása után felajánlotta Tóth Miklósnak, hogy a bizottság rendelkezésére bocsátja a tanulmányt, azóta semmilyen megkeresés nem érkezett hozzájuk a TF részéről. Hétfőn megkeresték a kar vezetését, kérdésükre azt írták, a bizottság munkájához szükséges minden szükséges dokumentummal rendelkezik, több ülést is tartottak már. Megkeresték kérdéseikkel a Köztársasági Elnöki Hivatalt is, arról érdeklődtek, felvette-e a bizottság a kapcsolatot Schmitt Pállal, esetleg felkérték-e, hogy bemutasson dokumentumokat, részt vegyen egy ülésen, válaszokat még nem kaptak.


Forrás: hvg.hu/HÍR PORT24

 

 

 

2012-03-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite