2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
NagyvilágPlagizálással gyanúsítja a miniszterelnököt a Nature folyóirat

Plagizálással gyanúsítja a román miniszterelnököt a Nature folyóirat


Plagizálással gyanúsítja Victor Ponta román miniszterelnököt a brit Nature című ismeretterjesztő hetilap - közölték hétfő este romániai hírforrások. Ponta úgy nyilatkozott, készen áll bármilyen vizsgálatra.

ujsag001

A brit folyóirat arról tudósít, hogy Victor Ponta 2003-ban írt jogtudományi doktori dolgozatának több mint fele plágium. A Nature egy névtelen feljelentő által rendelkezésére bocsátott dokumentációra hivatkozva közli, hogy Victor Ponta, a Nemzetközi Büntető Törvényszékről írt 432 oldalas román nyelvű disszertációjának terjedelmes részét Dumitru Diaconu, illetve Vasile Cretu munkáiból másolta, anélkül hogy a forrásait megnevezte volna. Ráadásul Victor Ponta nagyon kevés módosítással könyv formájában is megjelentette doktori dolgozatát.

"Ha a vádak megalapozottaknak bizonyulnak, Ponta a lemondását követelő társadalmi nyomással szembesülhet. Másrészt ezek a vádak megkérdőjelezik a román kormány képességét a felsőoktatásban uralkodó korrupció megfékezésére" - írja a romániai hírforrások szerint a Nature.

ezo_banner

hirdetés

A külföldi útjáról hazatérő Victor Ponta hétfő este úgy nyilatkozott: készen áll arra, hogy alávesse magát bármilyen intézmény vizsgálatának a plágiumvád ügyében. Szégyenletesnek tartja, hogy annak a tanárnak a plagizálásával gyanúsítják, aki előszót írt doktori dolgozatához.

Az 1879 óta megjelenő tekintélyes tudomány-népszerűsítő folyóirat írása megemlíti, hogy a Ponta-kabinet első oktatási minisztere, Ioan Mang is plágiumbotrány miatt kényszerült megválni posztjától. A szerző hozzáteszi, hogy Victor Ponta egy korábbi miniszterelnöknél, az ugyancsak szociáldemokrata Adrian Nastasénál doktorált.

A plágiumvádról közölt tudósításában a Mediafax hírügynökség felidézi, hogy Traian Basescu államfő néhány napja ironikusan beszélt a miniszterelnök jogtudományi doktori címéről, amikor a Román Kulturális Intézet ügyében hozott kormányrendeletet kommentálta.

Victor Ponta is azt érzékeltette első nyilatkozatában, hogy Traian Basescu államfőt sejti a plágiumvád hátterében. Megemlítette, hogy Daniel Funeriu államelnöki tanácsos rendszeresen ad interjúkat a Nature folyóiratnak. Ponta ugyanakkor komikusnak nevezte, hogy a Nature egy jogi témával foglalkozik.

"Nekem egy politikai válaszom van erre: azt üzenem Basescu úrnak, mindemellett én fogok június 28-án Brüsszelbe menni" - szögezte le Victor Ponta arra utalva, hogy nem tudtak megegyezni az államfővel, melyikük képviselje Romániát az Európai Tanács júniusi ülésén.

http://www.nature.com/news/romanian-prime-minister-accused-of-plagiarism-1.10845


Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-06-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite