2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
ItthonPokoli áradás! Rekord vízállás és fáradt emberek a gátakon!

Pokoli áradás! Rekord vízállás és fáradt emberek a gátakon!


Nem javul a helyzet az árvíz sújtotta térségekben, Borsodban továbbra is mintegy háromtucatnyi út járhatatlan, megszámlálhatatlan mennyiségű házba tört be a víz, az egyházak felajánlották segítségüket a károsultaknak. A Borsod megyei Edelényben, ahol hajnalban a Bódva óriási árhulláma megbontotta a töltést, most a híd másik oldalán erősítik meg a gátakat. Jelenleg teherautóval hordják a kőzúzalékot, hogy megtámasszák a kritikus szakaszokat. A Sajó áradása miatt továbbra is nagy erőkkel védekeznek Miskolc határában is, a 3-as számú főközlekedési út bevezető szakaszán.

borsodiarviz


Több száz ember rakja a homokzsákokat Edelényben azon a részen pedig, ahol az áradat megbontotta a töltést, egyelőre akadálytalanul ömlik ki a folyó. A kiömlő árhullám a helyi kastélyt megkerülve az István király út felé hömpölyög, s már a könyvtárban is víz van. Az utca végén a lakóházak védelmére homokzsákokat raknak. A hídtól északra lévő töltést pedig azért kell megerősíteni, mert a híd alsó peremrészét már elérte a vízszint, s ezáltal visszaduzzad a folyó.


Országszerte 770 kilométeren van készültség


Több mint 770 kilométeren tart a védelmi készültség, ebből 130 kilométeren rendkívüli a készültség mértéke - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakállamtitkára kedden délelőtt; Kóthay László budapesti sajtótájékoztatóján beszámolt arról is, hogy egyre nő a belvízzel borított területek nagysága; jelenleg 72 ezer hektár van víz alatt az országban.

Mint elmondta, Észak-Magyarországon soha nem tapasztalt áradás kezdődött. Minden idők legnagyobb árvizét mérték a Bódván, a Hernádon, a Zagyván, a Tarnán, az Ipolyon és a Sajón, ám jó hír, hogy az utóbbin már megkezdődött az apadás.


Borsodban is óriási még a készültség

A Sajó áradása miatt továbbra is nagy erőkkel védekeznek Miskolc határában, a 3-as számú főközlekedési út bevezető szakaszán - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi bizottság titkára kedden délelőtt az MTI-vel. Varga Mihály mérnök ezredes elmondta, hogy vízügyi szakemberek, katonák, polgári védelmisek dolgoznak a Tornyosnémetiről Miskolcra vezető 3-as út felsőzsolcai és arnóti körforgalmi csomópontjánál, az utat víz borítja, azt lezárták a forgalom elöl.Az autósokat Felsőzsolca belterületi útjaira terelték, a városon keresztül haladva lehet a szlovákiai Kassa, Sátoraljaújhely, illetve Miskolc felé közlekedni. Az M30-as autópályáról a Budapest felöl érkezőket a szirmai lehajtónál terelik le.

A Miskolcról kivezető négysávos út három sávját lezárták, a város határában lévő bevásárlóközpontnál csak egy sávon, váltakozó irányban, rendőri irányítás mellett halad a forgalom. A rendőrség a közúti fuvarozókat arra kéri, hogy kamionjaik, teherautóik, ha tehetik, kerüljék el Miskolcot, miután az M30-as autópálya Miskolc-keleti lehajtóját lezárták, a kerülőutak pedig a teherjárművek forgalmát nehezen bírják.
Az árvíz miatt a megyében továbbra is járhatatlan mintegy háromtucatnyi út egy-egy szakasza.

borsodivihar


Az egyházak is segítenek


A görögkatolikus és a református egyház egyaránt felajánlotta segítségét az árvíz sújtotta Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településeknek.
Több borsodi településen számtalan ház vált életveszélyessé vagy lakhatatlanná a rendkívüli esőzések folytán a medrükből kilépő patakok és folyók miatt, a fedél nélkül maradt emberek más családoknál, iskolákban, parókiákon keresnek ideiglenes menedéket.

A károsultak sokan a legszegényebbek közül valók, s nekik élelmiszer-tartalékuk sincsen. A legnagyobb gondot az elzártság miatt föllépő élelmiszerhiány, az idős emberek gyógyszernélkülisége, a takarók, a tiszta víz hiánya jelenti. Hasonló probléma az elhullott állatok teteme és a szennyvíz vízbejutása miatt föllépő fertőzésveszély, amelyet fertőtlenítő szerek hiányában lehetetlen kezelni - tartalmazza a görögkatolikus is egyház az MTI-hez eljuttatott közleménye.

Mint írják: "az ijesztő hírek hallatára" nyomban mozgósították a LEGOTT görögkatolikus segélycsapatukat. Az egyház kéri, hogy az adományokat a 11100702-19204886-41000007 (Hajdúdorogi Egyházmegye) számú számlára utalják "Árvízkárosultaknak" megjelöléssel.

A Hajdúdorogi Egyházmegye és a Miskolci Apostoli Exarchátus karitász szervezetei az eddigiekben már 1,5 millió forint értékű adományt osztott szét a leginkább rászorultak számára.

A Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai Kazincbarcikán segítenek, ahol a felső-barcikai városrészben derékig ér a víz. A szeretetszolgálat munkatársai Edelény után mentek Kazinbarcikára, itt adták át a nagyobbik részét a több mint fél millió forint értékű adománynak, amely élelmiszercsomagokat, matracokat, gumicsizmákat és fertőtlenítőszereket tartalmazott.

A tájékoztatás szerint munkatársaik a homokzsákok pakolásában segédkeznek, és a szeretetszolgálat egy újabb csapata is elindult Kazinbarcikára. A szeretetszolgálat is gyűjtést indított, számlaszámuk: CIB BANK 10702019-85008898-511000005.


Berettyón is másodfokú a riasztás

A Berettyó alsó belvízvédelmi szakaszán is másodfokúra növelte a védelmi készültséget a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte Bara Sándor védelemvezető.

Az igazgatósághoz tartozó területen jelenleg öt védelmi szakaszon van belvízvédelmi készültség: a Berettyó mellett a tiszai alsó szakaszon és a Hamvas-Sárréten másodfokú, míg a tiszai középső és felső szakaszokon harmadfokú a készenlét - tette hozzá.

Bara Sándor elmondta azt is, hogy a készültséggel érintett helyeken már több mint tízezer hektárnyi földterületet, többségében vetést és szántóföldet borít belvíz.

Soha nem látott vízállás a Zagyván és az Ipolyon is

Rekord vízállást mértek kedd reggel a Zagyván és az Ipolyon a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakemberei; a szervezet több mint hatvanezer zsákkal segíti a védekezést.
Az igazgatóság tájékoztatása szerint a Zagyva felső szakaszán kedd reggel 6 órakor 388 centiméteres vízállást mértek, amely 23 centiméterrel haladja meg az eddig mért legmagasabb szintet, Hatvannál pedig 53 centiméterrel volt magasabb a vízállás, mint eddig bármikor.

Az Ipolyon Ipolytarnócnál mérték az eddigi legmagasabb, 410 centimétert meghaladó vízállást, azóta a folyó lassan apad az Ipolytarnóc-Nógrádszakáll közötti szakaszon, alatta pedig árad. Az Ipoly teljes magyarországi szakaszán másodfokú készültség van érvényben.
Baranyában javul a helyzet

Baranyában már csak Tarlós községbe nem lehet eljutni, a többi település megközelíthető. Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint részleges lezárás van érvényben a Somogyhatvan-Patosfa közötti, a Pellérdre vezető 5801-es, a Vásárosdombó-Kisvaszar, a Gerényes-Vásárosdombó közötti úton, továbbá a kisvaszari elágazónál, Mecsekjánosnál.

Baranyában az éjszaka folyamán kitelepítés nem történt, de Pécsett - a Csárda utca, a Május 1. utca, a Névtelen utca, a Zsolnay út, a Mohácsi út és a Tüskésréti út környékén - több lakóházat elárasztott a víz. A rendőrök lezárták a Május 1. utcát, a Csárda utcát és a Mohácsi út egyik szakaszát, mert a nagy vízállás miatt azok járhatatlanná váltak.

A szóvivő megjegyezte, hogy megindulhatott a forgalom a 66-os út sásdi szakaszán. A kisváros egyes részeit elöntő víz jelentősen apadt az elmúlt órákban, ha nem esik az eső, délutánra rendeződik a helyzet.


Lassan jön a jó idő!


Az időjárás csak lassan javul, szerdán még erősen felhős lesz az ég, eleinte északkeleten, később északon többfelé, máshol pedig még szórványosan lehet eső, zápor. Erős lesz az északnyugati szél, viharos széllökések is előfordulhatnak. 15 fok körül alakulhat a csúcshőmérséklet. A kedvezőbb tavaszias idő a hét végére érkezik meg. A pünkösdi ünnepek alatt akár már 20-25 fokos csúcshőmérsékletre is lehet majd számítani.

 

2010-05-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite