2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
NagyvilágPolgárháborús állapotok Egyiptomban - Öt halott, nyolcszáz sebesült

Polgárháborús állapotok Egyiptomban - Öt halott, nyolcszáz sebesült


Továbbra sem csitulnak az indulatok Kairóban az egyiptomi elnök lemondását követelők és a Hoszni Mubarakot támogató tüntetők között, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője azt írja: "sürgős, konkrét és döntő jelentőségű" intézkedéseket kell tenni Egyiptomban a nép demokratikus törekvéseinek kielégítésére, és meg kell védeni a tüntetőket.

egyiptomi_zavargasok


Öt ember meghalt csütörtök hajnalban azokban az összecsapásokban, amelyek még előző nap kezdődtek Kairóban Hoszni Mubarak elnök hívei és ellenfelei között. Közben az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője egy nyilatkozatban azt írta: "sürgős, konkrét és döntő jelentőségű" intézkedéseket kell tenni Egyiptomban a nép demokratikus törekvéseinek kielégítésére, és hozzátette, meg kell védeni a tüntetőket. Öt európai ország, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Olaszország és Spanyolország vezetője csütörtökön közös közleményben hangsúlyozta, hogy a politikai átmenetnek azonnal meg kell kezdődnie Egyiptomban. Egyes hírforrások szerint Omar Szuleimán egyiptomi alelnök "párbeszédet" kezdett "a politikai pártokkal és a nemzeti erőkkel".


Átáll az egyiptomi hadsereg?


A kormányellenes tüntetők oldalára állhat az egyiptomi hadsereg. Egy, a BBC brit tévécsatornának nyilatkozó nyugalmazott tábornok szerint a katonák türelme fogytán van, és készek tüzet nyitni az elnök híveire, ha azok tovább lövik a tömeget. A Guardian című brit lap úgy tudja, hogy a hadsereg katonái délelőtt elkergették Hoszni Mubarak híveit arról a hídról, ahonnan korábban a Tahrir téren tartózkodókat lőtték. A Reuters viszont arról ír, hogy Kairóban késekkel és husángokkal felfegyverzett kormánypártiak tartanak a tüntetések központja felé.


Veszélyben az újságírók


Támadás érte vagy feltartóztatták munkájában a többi között az AFP francia hírügynökség, a BBC brit közszolgálati televízió, az al-Dzsazíra és az al-Arabíja arab nyelvű hírtelevíziók, a CNN és az ABC News amerikai hírtelevíziók, a Le Soir belga napilap, a kanadai közszolgálati televízió, az Aftonbladet svéd újság, a TV2 dán televízió, a France 2 és a France 24 francia televíziók, a török FoX TV, a Zvezda orosz televízió munkatársait, valamint három izraeli újságírót. Veszélybe került és alig tudott elmenekülni az egyik legismertebb amerikai újságírónő, Christiane Amanpour is, aki a Tahrír téren forgatott az ABC stábjával -írja az emasa.hu


Elindul a párbeszéd


Omar Szuleimán egyiptomi alelnök "párbeszédet" kezdett "a politikai pártokkal és a nemzeti erőkkel" - közölte csütörtökön a közszolgálati televízió, nem pontosítva, hogy kik a tárgyalópartnerek.

A tv Ahmed Safík kormányfőt is idézte, aki szerint "ma összeülünk az ellenzéki pártok és a nemzeti erők képviselőivel, hogy kiutat találjunk a jelenlegi helyzetből". Később azt állította, hogy Tahrír téri tüntetők részt vesznek a párbeszédben.
A legnagyobb szervezett ellenzéki erő, az iszlamista Muzulmán Testvériség viszont elutasította a tárgyalást a kormányzattal, és hasonlóan nyilatkozott a nemrég hazatért Mohamed el-Baradei ellenzéki vezető is.
A kairói központi Tahrír téren közben a katonák a kormányellenes és kormánypárti tüntetők közé álltak, szétválasztva őket.

Az áldozatok az elnök lemondását követelők közül kerültek ki és a Tahrír téren vesztették életüket, szemtanúk szerint a térhez közel eső Október 6. hídról lőtték le őket. Összesen öt ember halt meg és 836-an sebesültek meg az egyiptomi elnök lemondását követelő és a Hoszni Mubarakot támogató tüntetők kairói összecsapásaiban szerdán illetve csütörtök hajnalban - közölte az afrikai ország egészségügyi minisztere.

Az éjszaka a téren a két tábor közötti harc jegyében telt el, jobbára kövekkel és botokkal, bár több ízben hajítottak a felek egymás felé benzines palackokat. Kórházi források szerint 630 fölött van a sebesültek száma.

A kairói tüntetések, amelyek január 25-én kezdődtek, szerdán fajultak el, azután, hogy Mubarak előző éjjel jelezte: szeptemberig a helyén marad, az akkori választásokon viszont nem indul. Ezután jelentek meg az utcán az elnök hívei, akik szerint az államfővel szembeni követelések teljesültek, nincs ok a további tiltakozásokra. Az elnök lemondását követelők nem így látják, ők azonnali távozását követelik jelszavaikban és transzparenseiken.

 

egyiptom01


Nehezen ellenőrizhető híresztelések kaptak lábra a heves összecsapások magyarázataként. Ezek a külföldi összeesküvéstől a gengszterek utcai megjelenéséig terjednek. Az al-Maszri al-Jóm című független lap csütörtöki számában azt írta, hogy azok a lovasok, akik a Tahrír téren végigrobogtak előző nap, és hosszú botjaikkal ütötték-verték az útjukba kerülőket, bűnözők voltak, akiket hírek szerint az uralkodó Nemzeti Demokrata Párt képviselői bíztak meg.
Az egyiptomi főváros bejáratait a hadsereg és az elnök lemondását követelők közül spontán módon toborzott civilek - jobbára fiatalemberek - ellenőrzik sűrű egymásutánban elhelyezett ellenőrzőpontokon. A rendőrség az utcán nem látható.

A hadsereg csütörtök délelőtt cáfolt egy korábban napvilágot látott hírt, amely szerint letartóztatott egy csoportot az elnök lemondását követelők soraiból. Külön felhívásban tartotta szükségesnek figyelmeztetni a lakosságot, hogy mindenki óvakodjon lopott katonai egyenruhát ölteni, mert ez súlyos büntetést von maga után.
Az egyiptomi gazdaságnak a bezárt boltok és bankok, a szünetelő tőzsde, általában a válság egyelőre felmérhetetlen károkat okoz.
Az internet és a mobiltelefon-hálózatok - a világon sehol sem látott több napos szünet után - szerdán helyreálltak, bár a feltöltőkártyákért sok helyen sorba kell állni.


Catherine Ashton: meg kell védeni a tüntetőket

"Sürgős, konkrét és döntő jelentőségű" intézkedéseket kell tenni Egyiptomban a nép demokratikus törekvéseinek kielégítésére - hangsúlyozta Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, csütörtökön közzétett nyilatkozatában.
A korábbi állásfoglalásokhoz képest keményebb hangvételű nyilatkozat annak nyomán született, hogy heves lövöldözés tört ki hajnalban Kairó belvárosában. Helyszíni beszámoló szerint legalább négy kormányellenes tüntető vesztette életét, 13-an pedig megsebesültek a Tahrír téren.
Ashton ezúttal azt is követelte, hogy vonják felelősségre, állítsák bíróság elé azokat, akik a haláleseteket és a sebesüléseket okozták.


"Erős üzenetet küldtünk az egyiptomi hatóságoknak. Ismételten hangot adtam mélységes aggodalmamnak amiatt, hogy jelentések szerint fegyveres egyének erőszakkal rátámadtak békés tüntetőkre" - olvasható az uniós főképviselő nyilatkozatában.
Catherine Ashton felszólította az egyiptomi hatóságokat, hogy hozzanak azonnali intézkedéseket a tüntetők megvédése, gyülekezési joguk biztosítása érdekében.
"Világossá tettem, hogy a hadsereg és a rendészeti szervek felelőssége a polgárok megvédése. A kormányon számon kérhető az emberek (...) biztonsága" - szögezte le Ashton, és hozzátette: teljességgel elfogadhatatlan az újságírók megfélemlítése és az ellenük irányuló erőszak is.


A politikai átmenetnek azonnal meg kell kezdődnie Egyiptomban


Öt európai ország, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Olaszország és Spanyolország vezetője csütörtökön közös közleményben hangsúlyozta, hogy a politikai átmenetnek azonnal meg kell kezdődnie Egyiptomban.

"Kizárólag csak egy kiszélesesített képviseletű kormányhoz vezető gyors átmenettel küzdhetők le azok a kihívások, amelyekkel Egyiptomnak jelenleg szembe kell néznie" - olvasható abban a Párizsban kiadott közleményben, amelyet Nicolas Sarkozy francia elnök, Angela Merkel német kancellár, David Cameron brit, Silvio Berlusconi olasz és José Louis Zapatero spanyol miniszterelnök írt alá.

Az európai vezetők elítélték mindazokat, akik - mint fogalmaztak - erőszakot alkalmaznak Egyiptomban és ezzel súlyosbítják a politikai válságot az arab országban.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-02-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite