2019. április 24., szerda - György
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyePolgármesternek lenni szolgálat és nem hatalom. Tenni az emberekért kell.

Polgármesternek lenni szolgálat és nem hatalom. Tenni az emberekért kell.

Interjú Lavajné Dóka Évával Bátonyterenye város polgármesterével.

 

Lavajné Dóka ÉvaKellemes, otthonos irodájában fogadott minket a Polgármester Asszony. A szoba hangulata is árulkodik arról, hogy nő vezeti a várost, kellemes, mégis határozott. Kell is az otthonosság, hiszen a polgármester az első és ő az utolsó is, aki elhagyja a munkahelyét.

A magyar ember hajlamosabb magát jobban sajnálni, mint amennyire kellene. - Kezdjük a beszélgetést. Tudomásul kell venni, hogy a válság meghatározza az emberek és a város életét is.


Mégis, a vállság ellenére látható fejlődés mutatkozik a városban. Honnan sikerült forrást találni?


Rengeteget pályázunk. Sok nyert pályázatunk van, és olyan is, ami beadásra vár.
A kisterenyei városrészen március 29-én Bajnai Miniszterelnök Úr átadta az új iskola részt.

Mi lesz a régi épülettel, a régi alsó tagozattal?


Fontosnak tartom, hogy a gyermekek egy épületben tanuljanak. Mint pedagógus is örülök ennek a fejlesztésnek, hiszen itt magas színvonalon kiváló körülmények között tölthetik az iskolás éveiket a gyermekeink.
A Zrínyi úti épület központi épület lesz, itt kap helyet a könyvtár, a művelődési ház, és az ügyfélszolgálati iroda. Ezen kívül sikerült a Gyermekszegénység ellenei programba bekerülni, így a GYEP iroda is itt kap majd otthont. A felső részt egyelőre lezárjuk. Idővel úgynevezett Fecske Ház kerül majd itt kialakításra, ahol fiatal párok kezdhetik el az életüket. Célunk ezzel az lesz, hogy megakadályozzuk a fiatalok tömeges elvándorlását a városból.
Az iskola melletti területen pedig egy egészségház kezd el épülni, ahol a felnőtt- és gyermekorvosi rendelők, gyógyszertár és két magánrendelő kap majd helyet.
A faház helyén pedig egy európai színvonalú játszótér épül.


Mikor kezdődik az építkezés?


A tanév végén, az iskola költözik, az épület akkor kap új nyílászárókat és új homlokzatot is.
Milyen intézményi változás lesz még?
Kisterenyén a bölcsőde bővül. A Családsegítő épületrészét is visszaalakítjuk a bölcsőde területére. 80 millió Ft-ot kaptunk erre.
A Bartók iskola 278 millió Ft-ot költhet felújításra.
Ezzel elmondhatjuk, hogy az intézményhálózatot rendbetettük. Az elmúlt 40 évben nem volt ilyen átfogó és minőségi korszerűsítés.


Van még egy nyertes pályázat, a város rehabilitációs program. Viszont ez csak Nagybátonyt érinti, Kisterenyét nem. Miért?


Mert a pályázati kiírásban koncentrált terület megléte szerepelt. Így került a programban a maconkai rész.
Járda épül a tóig, egészségház Nagybátonyban is. Szeretnénk, ha néhány szakellátás is kikerülne ebbe az intézménybe.
A mostani egészségház épületében pedig szintén Fecske Ház lesz kialakítva, 5-6 család számára.
A Tó is szépül, 440 millió Ft-ot nyertünk rá. Kerítés épül, szigetek, megtörténik a tó kotrása is.
Összességében elmondható, hogy 3-4 milliárd Forintot sikerült a Városba hozni. Fontos, hogy ezek a beruházások mind fenntarthatók hosszú távon is.
A fenntarthatóság kapcsán. Mi a helyzet az uszodával?
Az uszoda sajnos-véleményem szerint- egy átgonodolatlan beruházás volt. Hitelből épült és a fenntartásához még 120 millió Ft-ot kell hozzátenni a városnak. Elmondható, hogy ha az uszoda nem lenne, nem lenne hiánya a városnak. Ezt a helyzetet most kezelni kell. Az előre menekülésen gondolkodunk.


A két városrészt összekötő út régi igény. Látszik ennek a megvalósítása?


Jó lenne, ha meglenne, mert megszűnhetne a településen a duplikáció. A két városrészt szeretnénk összekötni egy színvonalas szabadidő központtal,egy helyre kerülhetne a város erősen tagolt sportélete is. Sajnos ebbe a három évbe ennek a megépítése nem fért bele.


Hogyan érinti a Város cégeit a válság?


Elmondhatjuk, hogy a válság miatt tömeges létszámleépítés nem volt a cégeinknél. Fontos dolog ez, most már ők is elindulnak egy fejlődési úton. Mi pedig nagyon vigyázunk rájuk.


Új beruházás érkezik-e a településre?


Igen. 1 milliárd Ft-ot különítettünk el a vállalkozások részére. Erre most két cég pályázik.
Kisterenyén a fatelep 10 Ha területét vette meg a Vegyépszer. Elbírálási szakaszban van a pályázat. A város 500 millióval segített. Ez 250 ember munkahelyét jelenti.
A másik pályázó üveghulladékból granulátumot készít. Ők a Silco melletti területre települnek.
Voltak egyéb tervek is, de sajnos a válság sok beruházást eltörölt.

Közmunka programban hány főt foglalkozatnak?


Az út a munkához program és a közmunka program keretében 500-500 főt sikerült elhelyezni. De nem jó, ha egy városban a város a legnagyobb munkáltató.
Hogyan működik a kistérség, amelynek a Város az irányítója?
Nagy büszkeségem, hogy a Bátonyterenyei Kistérségi Társulás mintaértékű. Sikerült plusz normatívákat lehívni a kistérség településeinek. Mindenki átlátja, tudja, ha egy város fejlődik, akkor a települések is fejlődnek. A településeken óvoda, iskola felújítások történtek.
Az oktatás és a munkahely teremtés a jövő záloga.


Voltak népszerűtlen intézkedések is. Az Erkel iskola, az orvosi ügyelet eladása...


Nem népszerűnek kell lenni, hanem hatékonynak egy képviselő testületnek. Én a városra esküdtem fel. Mindig vannak olyan emberek, akiknek nem jó az adott döntés. Polgármesterként a város érdekeit kell nézni, nem az egyéni érdekeket. Hosszú távra kell gondolkodni.


Mi a terv a jövőre nézve?


Egy olyan csapat létrehozása, amely ütőképes, amellyel sokat-sokat lehet tenni a Városért. Mert tudni kell az egyéni érdekeken felülemelkedve a köz javát szolgálni. Van még min javítani.

KR

 

2010-03-31

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite