2019. április 23., kedd - Béla
Keresés a tartalomban
ItthonPolitológusok: a szimbolikus lépések után jönnek a szerkezeti átalakítások

Politológusok: a szimbolikus lépések után jönnek a szerkezeti átalakítások


parlament02Kern Tamás szerint az új alaptörvényben a kormány tisztázhatja viszonyát az Ab-vel. Juhász Attila úgy véli: az új kormányzati szerkezet sokszor szervezetlen. Gyömöre Máté azt állítja: a kabinetnek nyitott kormányzást kellene folytatnia.


Elsősorban szimbolikus ügyekkel foglalkozott az Országgyűlés a 2010-es parlamenti választások első fordulóját követő egy évben; a legfontosabb szerkezeti változtatások az év végéig kerülhetnek a Ház elé az MTI által megkérdezett politológusok szerint.


Kern Tamás, a Századvég Alapítvány tudományos főmunkatársa az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, a magyar társadalom 2010 áprilisában nemcsak a Fidesz programjára szavazott, hanem az elmúlt nyolc év kormányzásából történt kiábrándultságát is kifejezte. Kiemelte: a Fidesz szavazótáborának enyhe lemorzsolódása ellenére a nagyobbik kormánypárt továbbra is 53-55 százalékos társadalmi támogatottsággal rendelkezik, vagyis még ma is képes lenne kétharmados többséget szerezni az Országgyűlésben.


Az elemző szerint a kormány a megválasztását követő pillanattól aktív, szimbolikus politizálást folytat, ugyanakkor a beígért nagyarányú adócsökkentést csak részben tudta megvalósítani, a gazdaság vérkeringését leginkább a társasági adó csökkentésével tudta élénkíteni. A Századvég főmunkatársa úgy látja, a piac pozitívan értékelte a kormány Széll Kálmán Tervben is megfogalmazott, szükségszerű szerkezeti reformok megvalósítására tett ígéretét, amit a forint árfolyamának stabilitása is jól mutat.


Kern Tamás a jövőben orvosolandó hibák között említette ugyanakkor a kormány Alkotmánybírósággal megromlott viszonyát, amit véleménye alapján az új alaptörvény tisztázhat.


Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője szerint a kabinet az elmúlt évben igyekezett gyengíteni ellensúlyait és olyan változtatásokat hajtott végre, amelyekkel a következő választás utáni időszakban is megkerülhetetlen politikai pozíció maradhatnak. A Fidesz ezen a téren eddig szinte minden célját meg tudta valósítani, bár ezzel sokszor a médiatörvény fogadtatásához hasonló, "teljesen szükségtelen" nemzetközi konfliktusokat vállalt - fejtette ki az elemző.


A vezető elemző pártpolitikai szempontból azonban már felemás eredményt tulajdonít a kormánypártnak; noha szerinte az ellenzék továbbra is gyenge maradt, úgy gondolja, a Fidesz mára jelentősen vesztett támogatottságából. Juhász Attila arra is felhívta a figyelmet, hogy az új kormányzati szerkezet működése sokszor szervezetlennek tűnt, szakpolitikai szinten látványos a "tervezetlenség és a kiszámíthatatlanság", a nyilvánosság számára pedig nem átlátható a döntéshozatali és az érdekegyeztetési rendszer.


Gyömöre Máté, a Magyar Progresszív Intézet elemzője szerint a szimbolikus lépések mellett olyan hatalmi stabilizáció jellemezte a választások első fordulója óta eltelt egy évet, mint például a rendőrségi vezetők, vezérkari főnök cseréje. Mindezek mellett sor került a legfontosabb ellenőrző pozíciók átvételére is, míg a legégetőbb szakpolitikai kérdések csak a Széll Kálmán Tervvel kerültek előtérbe, szabályozásukra pedig az év végéig kerülhet sor - fejtette ki.


A Magyar Progresszív Intézet elemzője emlékeztetett: az Állami Számvevőszék elnökének a Fidesz parlamenti képviselőjét választották meg, a Költségvetési Tanács tagjait pedig teljes egészében kicserélték, így az mára többségében a jobboldalhoz köthető emberekből áll. A legnagyobb kormánypárt javaslata nyomán csökkent az Alkotmánybíróság jogköre, az új tagok jelölése pedig a kétharmados kormánytöbbségtől függ - fűzte hozzá.


Gyömöre Máté arra is felhívta a figyelmet, hogy a Fidesz egy teljesen új, az emberek felé nyitott kormányzást ígért, azonban az elmúlt évben elfogadott törvények fele egyéni képviselői indítvány alapján született, amivel megkerülték a társadalmi vitát. Az elemző szerint ez bár kétségtelenül gyorsította a törvényhozás folyamatát, gyakran előre látható konfliktusokba vezette a kormányt.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-04-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite