2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
ItthonPolitológusok elemeznek: történelmi siker a Fidesz választási győzelme

Politológusok elemeznek: történelmi siker a Fidesz választási győzelme


voks1Történelmi siker a Fidesz választási győzelme, a magyar pártrendszerben pedig tektonikus változások indultak el G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója szerint. Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője is úgy véli, hogy a Fidesz megszerezheti a kétharmados többséget, ehhez 52 mandátumra van még szüksége.


Filippov Gábor, a Progresszív Intézet munkatársa szerint a választás legnagyobb nyertese az LMP, amely sikerrel integrálhatja az SZDSZ és az MDF kiesésével elárvult liberális, és a szocialistákból végképp kiábrándult baloldali szavazókat.

Európában példátlan, hogy egy párt kétharmados parlamenti többségre tegyen szert, a Fidesznek pedig erre nagy az esélye - mondta az MTI-nek G. Fodor Gábor, a Századvég kutatási igazgatója. A politológus hozzátette: a Századvég választás előtti becslései szerint a pártnak 52-53 százalék körüli listás eredmény elérése esetén lehet alkotmányozó többsége, a Fidesz pedig 53 százalékot ért el.

G. Fodor Gábor szerint a választás a Fidesz történelmi sikerét hozta. Mint mondta, emellett eltörpül a Jobbik térnyerése, Európában ugyanis számos országban van erős radikális párt, a választók több mint felének támogatását magáénak tudó politikai erő azonban szinte sehol sincs.
A Fidesz elsöprő sikerének magyarázat a „bűn rossz szocialista kormányzás"

A Fidesz elsöprő sikerének magyarázata G. Fodor Gábor szavai szerint az elmúlt évek "bűn rossz szocialista kormányzása"; a politológus úgy véli: végső soron ez vezetett a Jobbik megerősödéséhez is.

A Fidesz győzelméhez azonban az is kellett, hogy a párt integrálni tudja a korábbi baloldali szavazók egy részét, képes legyen elhitetni velük: a Fidesz az egyetlen hiteles és kormányképes erő - mondta G. Fodor Gábor.

A politológus hozzátette: tektonikus változások kezdődtek a magyar politikában, először került be két új politikai erő az Országgyűlésbe, a kétpólusú pártrendszer ezzel a múlté, ami a stratégiák újraírására sarkallja majd a pártokat.


"A Jobbik megnehezítheti a Fidesz dolgát"

G. Fodor Gábor szerint a Jobbik parlamentbe jutása megnehezítheti a Fidesz dolgát, mivel a radikális párt "inkább gátja, és nem előmozdítója lesz a jó kormányzásnak", mindez azonban még inkább középre, centrális pozícióba mozdíthatja a Fideszt.

A Századvég kutatási igazgatója rámutatott: az MSZP csaknem 20 százalékos eredménye azt jelzi, hogy a szocialista párt ereje még mindig nagyobb annál, mint amit a közvélemény-kutatók előre jeleztek, és ez erőt adhat az MSZP újraszervezéséhez vagy akár Gyurcsány Ferenc visszatéréséhez is.
Az LMP-ről szólva G. Fodor Gábor elmondta: a párt valószínűleg nemcsak az SZDSZ egykori bázisát sorakoztatta fel maga mögé, hanem azokat a - többségében fiatal - választókat is, akik bár elégedetlenek a jelenlegi politikai elittel, nem vonzódnak a radikális eszmékhez.


„Az MDF habarékpárttá vált"

"Okosak voltak a választók" - kommentálta az MDF kiesését a politológus, hozzátéve: a demokrata fórum hitelét vesztette, "habarékpárttá" vált, amely csakis vezetőinek politikai túlélését szolgálta, és a szavazók átláttak ezen.

"Megszerezheti a kétharmadot a Fidesz"

A Fidesz megszerezheti a kétharmados többséget Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője szerint is.

A politológus az MTI-nek elmondta: a Fidesznek ehhez a ma begyűjtött 206-on túl további 52 mandátumot kell nyernie a második fordulóban, amire jó az esélye a vasárnapi eredmények ismeretében, mivel ennél több egyéni választókerületben várja az élről a folytatást.

Szomszéd Orsolya hozzátette, még nem tudni, hogy a 20 százalékos eredményt elérő MSZP megőrizheti-e váltópárti szerepét, de véleménye szerint erre jobb az esélye, mint a Jobbiknak, amelyet szélsőségessége gátolhat meg ebben.


"A gyökeres változás választói igény nagy nyertese a Jobbik és az LMP"

A politológus rámutatott: a gyökeres változás iránti választói igény nagy nyertese a két új szereplő, a Jobbik és az LMP. Bejutásukkal egy nagy, domináns párt mellett két közepes és egy kisebb erő lesz jelen a parlamentben, a Fidesz pedig kétoldalú ellenzékkel néz majd szembe - mondta Szomszéd Orsolya.

Az elemző úgy véli: az MDF-re nagy valószínűséggel "az SZDSZ sorsa vár".

A választás a Fidesz elsöprő győzelmét hozta, a leendő kormánypártnak a kétharmados többséghez szükséges további 52 mandátum megszerzésére is jó az esélye - mondta az MTI-nek Filippov Gábor, a Progresszív Intézet elemzője.


Intenzív kampányidőszakra van kilátás"

A politológus szerint mégis feszült, intenzív kampányidőszakra van kilátás a következő két hétben, mivel a Fidesznek el kell hitetnie választóival, hogy a második fordulónak a biztos győzelem ellenére is van tétje, és hogy kárt okoz, aki otthon marad, vagy nem a Fideszre szavaz.

Filippov Gábor úgy véli: a "mundér becsületét megmentve" végül a második helyen végző MSZP, ha feltehetően nem is tudja megakadályozni a Fidesz alkotmányozó többségét, elkeseredett küzdelmet fog vívni az első fordulóban elértnél jobb eredményért. Mint mondta, a legracionálisabb a szocialisták részéről az volna, ha megpróbálnák rábírni a Fideszt: árulja el, mire használná a választóktól remélt kétharmados felhatalmazást.


„Az MSZP-nek sikerült felráznia kiábrándult szavazóinak egy részét"

A Progresszív Intézet elemzője szerint az MSZP "a vártnál valamivel izmosabb" első fordulós eredménye azt mutatja, a pártnak sikerült felráznia kiábrándult szavazóinak egy részét, akiket akár még nagyobb mértékben motiválhat a kétharmados Fidesz-többségtől való félelem.


„A választás legnagyobb nyertese az LMP"

A politológus az LMP-t tekinti a választás legnagyobb nyertesének, kivált, hogy a párt Budapesten megelőzte a Jobbikot. Mint mondta, a Lehet Más a Politika úgy tudta magabiztosan megugrani a bejutási küszöböt, hogy a kampány legvégén megsokszorozta támogatóit. Ezért - folytatta - az LMP hosszú távon sikerrel integrálhatja az SZDSZ és az MDF kiesésével "elárvult" liberális, és a szocialistákból végképp kiábrándult baloldali szavazókat.

 

 

2010-04-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite