2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
Test és lélekPollenhelyzet - Több mint tíz allergén növény virágpora van jelen a levegőben

Pollenhelyzet - Több mint tíz allergén növény virágpora van jelen a levegőben


Több mint tíz allergén növény virágpora van jelen a levegőben, ráadásul egyre több tüneteket okozó koncentrációban. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a Facebook-oldalán azt írta: keddtől fokozatosan erősödött a pollenterhelés.

pollen


Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) aerobiológiai hálózatához beérkezett adatok szerint a csalánfélék és az allergén gombák virágporának koncentrációja ezen a héten is magas volt. Sőt, a gombák közül az Alternaria pollenkoncentrációja a nagyon magas szintet is elérte.


Emellett Budapesten és Pécsett a kender pollenszemeit is tüneteket okozó koncentrációban regisztrálták. A legtöbb állomáson pedig alacsony koncentrációban jelen volt a csapdákban a libatopfélék, a kender, az útifű, a pázsitfűfélék, a lórom, az ernyősvirágzatúak és már az üröm és a parlagfű virágpora is - írta az ÁNTSZ.


Az OKI a honlapján továbbra is naponta frissíti pollenjelentését. A parlagfűhelyzetről pedig idén is külön tájékoztatnak a parlagfűpollen riasztási rendszeren (pprr) keresztül, amelyen az első augusztusi mérések eredményeiből készült jelentést várhatóan a jövő héten teszik közzé.


Páldy Anna, az OKI megbízott főigazgató-helyettes főorvosa egy korábbi sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy közeleg a parlagfűszezon. A főorvos szerint a parlagfű virágpora augusztus közepén már várhatóan mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján augusztus utolsó, illetve szeptember első hetében tetőzhet a parlagfű pollenkoncentrációja - tette hozzá.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-08-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite