2019. április 19., péntek - Emma
Keresés a tartalomban
ItthonPollenhelyzet - Tovább csökkent a parlagfűpollen koncentrációja

Pollenhelyzet - Tovább csökkent a parlagfűpollen koncentrációja


Tovább csökkent a parlagfűpollen-terhelés, de az ország túlnyomó részén még mindig érvényben van a riasztási fokozatok valamelyike - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Facebook-oldalán csütörtökön.

pollen


A heti átlagértékek alapján az ország keleti részében köbméterenként több mint 200 parlagfűpollenszem van a levegőben, így ott sötétbordó, vagyis a 6 fokozatú riasztási skálán 4. szintű riasztás van érvényben. A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) térképén bordó színnel jelölték, vagyis 3. fokozatú riasztás van érvényben a Miskolc-Békéscsaba vonal mentén, Veszprém környékén, valamint Tolna és Baranya megyében.


A kaposvári, zalaegerszegi, győri, budapesti és szegedi mérőállomások környezetében a levegőben lévő parlagfűpollenszemek száma 50 és 100 között mozgott, így ott vörös, vagyis 2. fokú a riasztás - írta az ÁNTSZ. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) aerobiológiai monitorozási hálózatának adatai szerint jelenleg Szombathely környékén, valamint a Mátra térségében és a Jászságban a legjobb a helyzet: az elmúlt heti átlagok alapján már csak a sárga színnel jelzett, figyelmeztető jelzést adták ki.


Az ÁNTSZ jelentése szerint a parlagfűpollen-terhelés visszaesése elsősorban a továbbra is rendkívül száraz időjárásnak és az augusztus végi, szeptember eleji kánikulának köszönhető. Ugyanakkor az ÁNTSZ kiemelte, hogy a parlagfűre érzékenyeknél a jelenlegi helyzet is állandó tüneteket okoz. Az ÁNTSZ ezért az allergiásoknak továbbra is javasolja ajánlott gyógyszereik rendszeres szedését - tették hozzá.


Az általános pollenhelyzetről szóló rendszeres jelentések mellett a parlagfűhelyzetről az idén is külön tájékoztatnak az OKI által tavaly indított riasztási rendszeren keresztül. Ezen a térképen ábrázolják, hogy az ország különböző területein milyen magas a levegő parlagfűpollen-szennyezettsége. A pollenkoncentráció szintjeit 9 fokozatú színskálával jelzik, külön táblázatban adnak tájékoztatást a különböző értékek egészségre gyakorolt hatásairól.


Az ÁNTSZ múlt szombaton azt közölte, hogy az általános pollenterhelés alacsony.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-09-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite