2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
ItthonPolt: nemcsak a vádlottnak, az áldozatnak is vannak emberi jogai

Polt: nemcsak a vádlottnak, az áldozatnak is vannak emberi jogai


Polt PéterA legfőbb ügyész a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta: az ügyészi munkában nincs helye a politikának, a Népszabadságnak pedig azt mondta: egykori Fidesz-tagsága sem gátolja abban, hogy munkáját csakis a törvényeknek alárendelve végezze, ahogy az a törvényben áll.


Nemcsak a gyanúsítottnak, a vádlottnak vannak emberi jogai, hanem a sértettnek, az áldozatnak is - mondta Polt Péter újonnan megválasztott legfőbb ügyész a Magyar Nemzet szerdai számában közölt rövid interjúban. Teljesen mindegy, milyen elvárásaik vannak a pártoknak az ügyészséggel szemben, az ügyészség a törvények szelleme és betűje szerint teszi dolgát - mondta Polt Péter legfőbb ügyész a Népszabadságnak adott interjújában.


Polt Péter úgy látja, hogy a mostani alkotmánymódosítással - a legfőbb ügyész nem interpellálható - és az ügyészségi szolgálati törvény megváltoztatásával befejeződött az ügyészség alkotmányos státusának meghatározása.

A legfőbb ügyész nem tartja aránytalannak a megbízás kilencéves időtartamát. Külföldön arra is van példa, hogy igazságügyi vezetők életük végéig látják el feladatukat - jelentette ki.
Teljesen mindegy, milyen elvárásaik vannak a pártoknak az ügyészséggel szemben, az ügyészség a törvények szelleme és betűje szerint teszi dolgát - mondta Polt Péter legfőbb ügyész a Népszabadságnak adott interjújában.

Büszke vagyok rá, hogy egy ideig tagja lehettem egy rendszerváltó pártnak, és nem gondolom, korábban sem gondoltam, hogy emiatt ne lennék alkalmas legfőbb ügyésznek - jelentette ki a régi-új legfőbb ügyész. Hozzátette: egykori Fidesz-tagsága sem gátolja abban, hogy munkáját csakis a törvényeknek alárendelve végezze, ahogy az a törvényben áll.

Azt a kérdést, növeli-e annak az esélyét, hogy Gyurcsány Ferencet vasban vigyék a tömlöcbe, ha Polt lesz a legfőbb ügyész, a Fidesz frakcióvezetője azzal hárította el: nem tudja, mert ő nem bíró - vetette fel az interjú készítője.

Polt Péter e kérdésre adott válasza szerint az ügyészség a törvényes keretek között, a törvényeknek alávetve végzi a munkáját. Nem megbízatásokat teljesít, nem kíván megfelelni ilyen-olyan elvárásoknak, csak azt nézi, hogy egy esemény vagy cselekmény törvénysértő-e, s ha igen, az eljárás lefolytatása az ügyészség hatáskörébe tartozik-e.

"Eljárásainkban a törvény minden részét, kitételét alkalmazzuk, semmit nem hagyunk figyelmen kívül, de nem is terjeszkedünk túl a törvényi kereteken" - mondta a legfőbb ügyész.

 

Forrás: MTI/Népszabadság/Magyar Nemzet/HÍR PORT24

 

2010-12-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite